Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Väck läslusten hos ditt barn – inspirationsföreläsning

Förra måndagen, den 26 september, föreläste Sveriges läsambassadör Anne-Marie Körling på seminariet Studsa! – och nå högre på Högskolan i Gävle. (Läs mer om det här.) Direkt efter seminariet for Anne-Marie till Sandviken för att medverka i inspirationsföreläsningen Väck läslusten hos ditt barn!. Föreläsningen arrangerades av Sandvikens Folkbibliotek och Litteraturhuset Trampolin som en del av vårt gemensamma strategiska arbete kring barns läsning (läs mer om det här). Även författaren Dan Höjer medverkade under kvällen.

Stina Dahlberg, barnbibliotekarie på Sandvikens folkbibliotek, berättar här om föreläsningen:

Läsambassadör Anne-Marie Körling inledde kvällens föreläsning med en text tagen ur boken Hermans sommar skriven av Stian Hole. Vi fick läsa texten själva, och så högläste hon den för oss. Vi fick smaka på orden, leka med orden…

Med denna inledning illustrerade Anne-Marie tydligt hur viktigt det är att barn får möta texter varje dag. Dom behöver få texter synliggjorda för sig, högslästa för sig och få leka med ord. Anne-Marie arbetar även som lärare inom grundskolan. Hon skriver alltid upp en text på tavlan som barnen får ta del av, fråga kring, prata om.

anne-marie-gaende-lasareDet är oerhört viktigt att vuxenvärlden förser barnen med BOKTRAVAR! När vuxna tittar i böcker så tittar barn också i böcker. Om vi ser andra som läser, så kan vi också bli läsare.

Barn tycker om att läsa om! Här tog Anne-Marie ett exempel från en förälder som läst boken ”Det var tur! Det var otur!” Av Thomas Halling. Den boken tar aldrig slut eftersom man på sista sidan vänder på boken och läser den från andra hållet. Föräldern tröttnade, men barnet som blev läst för var jättenöjd!

Varje möte med text handlar om att lära barn att läsa och att skapa ett intresse hos barnet att läsa. Mycket högläsning hela tiden, många olika författarskap och många olika typer av texter.

Anne-Marie tog upp många intressanta citat från sin senaste bok ”Ovan trädtopparna”. I den har hon intervjuat personer mellan 2 och 93 år om deras läsning. Boken innehåller ett fyrtiotal berättelser om hur man en gång lärde sig att läsa och vad läsningen har betytt för läsaren.  Läs den!

Anne-Marie inspirerade oss i publiken och exemplifierade mycket av problematiken kring att väcka läslusten hos barn.

När författaren Dan Höjer därefter tog plats på scen lät han oss gå in i rollen som 9-åringar. Vi fick vara med på en fartfylld resa genom hans författarskap, såsom klasser får möta honom när han är ute på författarbesök. Han har skrivit 6,2 kg böcker, samlar på folk i sin ficka, älskar sitt jobb för att han både får ljuga och stjäla. Det är löjligt enkelt att skriva böcker, sin första bok skrev han när han var 7 år, den hette ”Mamma”. Boken sålde han sedan till sin mamma för 50 öre, så tips tips till alla barn, skriv en bok om era föräldrar ”Jag älskar dig mamma” är hela första kapitlet, sälj den för 100 kr – ni kommer att bli rika!

dan-hojer-publikdan-hojer-busschauffor

I ett högt tempo fick vi i publiken ta del av hur idéer till böcker kan födas, t.ex. i en buss med en fantastik busschaufför (Tack Maria från publiken!) eller i en buske när man råkar bli nedkissad av en hund! Dan Höjers show är kanske svårt att hänga med på om man inte var på plats. Men det var en fantastisk stund för oss som var där!

Dagen efter föreläsningen träffade Dan totalt drygt 100 barn från årskurs 3 inne på Litteraturhuset Trampolin. I tre olika omgångar, cirka en timme per klass, fick de också vara med om denna intressanta upplevelse. Spännande, roligt och något utöver det vanliga!

danhojerdanhojer2Läslyftet Strumpmannen

Sök inlägg

Filtrera