Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Turné – Små barn, språkutveckling och världsarvet

Som vi berättat om tidigare här i bloggen (18 september 2014) har Litteraturhuset, Länsmuseet och Västergårdens förskola i Edsbyn bedrivit ett utvecklingsarbete kring små barns perspektiv på ett kulturarv. Arbetet resulterade i en rapport som publicerades förra hösten.

I rapporten berättar förskoleläraren Anna Nirs Westlund om upptäcktresan som barn och pedagoger på Västergården gjorde i världsarvet Hälsingegårdar och gör reflektioner kring syfte, kopplingen till förskolans läroplan och barns lärande. Rapporten visar hur man kan närma sig ett kulturarv även med de allra minsta barnen och hur det arbetet kan stärka barnens språkutveckling.

Nu vill vi gå vidare och erbjuder inspirationsträffar i de fyra ”världsarvskommunerna” – Söderhamn, Bollnäs, Ljusdal och Ovanåker. Inspirationsträffsturnén börjar i Södehamn den 18 mars och avslutas i Edsbyn den 25 mars. Målgrupp för inspirationsträffarna är pedagoger och chefer i förskolan, bibliotekspersonal, kulturpersonal m.fl.

Ur programmet:

Läs och lek! – Anna-Clara Tidholm, författare

Livet på Hälsingegårdarna – Ann Nilsén, museipedagog

Små barns perspektiv på ett kulturarv – Anna Nirs Westlund

I samband med turnén kommer vi att introducera ett rykande färskt inspirationsmaterial för förskolor som vill närma sig ett lokalt kulturarv tillsammans med barnen. Materialet kommer att publiceras här på hemsidan längre fram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera