För några veckor sedan berättade vi om Portalen som är Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet för barn 9-11 år. Vi träffas varje vecka och spelar Skuggspelet som är inspirerat från Harry Potter och andra fantasifulla berättelser. Varje vecka ska barnen utföra uppdrag som bygger på berättande och skapande i olika former. I det här blogginlägget vill vi berätta om hur det går att kombinera gamla porträtt och ny teknik på ett enkelt men spännande sätt.
Gamla Porträtt och berättande
Tänk om alla de gamla porträtten i slott och muséer kunde berätta om vilka de som porträtteras var och vad de hade varit med om, vilka historielektioner det skulle bli. I Harry Potter- böckerna och filmerna har det blivit verklighet och de olika människorna på porträtten visar sin personlighet genom att prata och röra sig. Vi bestämde oss för att prova det här i Portalen.Vi började med att leta efter bilder på gamla porträtt som vi sedan skrev ut i A3-format och i färg. Det finns massor av spännande målningar av kungar och drottningar i roliga peruker och kläder från olika årtal. Vi valde ut en blandad skara med unga och gamla som gärna fick ha något roligt attribut som kunde sätta igång fantasin. Vi skrev ut många olika porträtt så att det fanns flera för barnen att välja mellan.
SKUGGKÄNDISAR
Varje vecka får barnen i Skuggspelet ett uppdrag och den här gången var uppdraget att ge de gamla porträtten liv.
DE GAMLA PORTRÄTTEN I SKUGGLOKALERNA KÄNNER SIG BORTGLÖMDA! EN GÅNG I TIDEN VAR DE KÄNDA SKUGGSPELARE OCH NI MÅSTE HEDRA DEM GENOM ATT LADDA DEM MED MAGI OCH NYTT LIV. SKRIV OCH BERÄTTA OM DIN SKUGGKÄNDIS!
Barnen fick välja ett porträtt och fantisera fritt kring vem personen på bilden kunde ha varit. De fick välja på flera förslag som t.ex. författare, popstjärna, bloggare, youtuber, kändiskock, idrottare, skådespelare och fotomodell. Sedan skrev de ner en kort berättelse som om de vore personen som berättade om sig själv. Frågor de fick svara på i berättelsen var vad personen på porträttet hette och vad hen hade varit känd för. Barnen fick arbeta tillsammans med en kompis och det blev många fantasifulla beskrivningar av personerna på porträtten och några ritade även till något på bilden.
RÖRLIGA PORTRÄTT
Sedan var det dags att ge porträtten liv!
Rörliga bilder går att göra på många olika sätt men vi valde att använda oss av appen Aurasma. Aurasma går bra att använda i olika pedagogiska sammanhang – eller bara för att det är så skoj. Barnen fick klippa ut ett hål för munnen och sedan fotograferade vi bilden och filmade när barnen berättade om sig själva direkt i appen. Om man vill vara säker på att filmen ska finnas kvar för att användas i andra sammanhang går det även att filma först och sedan lägga in filmen i Aurasma. Mer information finns på www.aurasma.com/
När vi hade filmat klart skrev vi ut bilderna och satte upp dem på väggen med instruktioner så att de besökare som vill kan ladda ner appen och lyssna på barnens berättelser.
förslag på aktiviteter:
ta reda på mer om en historisk person ex. författare, konstnär, vetenskapsman och visa upp arbeten med aurasma.
låt barnen göra sina egna boktips med hjälp av aurasma
gör mäktiga ramar till porträtten med falskartong och papier-maché som sedan målas och dekoreras.