Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Portalen – Att skapa ett skuggbibliotek

Portalen

I höst startade Litteraturhuset Trampolin en ny öppen verksamhet som heter Portalen och vänder sig till barn i åldrarna 9-11 år. Syftet med Portalen är att uppmuntra barnen till berättande och läsning med stöd av bild, drama och teknik. Vi fick idén om att göra ett litteraturspel som är inspirerat av fantasy och framförallt av Harry Potter. I spelvärlden finns det uppdrag, utmaningar och fallgropar som vi har överfört på vårt sätt i vårt spel, som vi valt att kalla Skuggspelet.

När barnen anländer till våra lokaler har vi skapat en mystisk stämning med hjälp av batteriljus och ljusslingor. Skuggspelets spelplan projiceras på väggen varje vecka och när ett uppdrag har genomförts försvinner frågetecknet och ersätts med en bild kopplat till uppdraget.

Skuggspelet börjar i caféköket på Trampolin
Skuggspelets spelplan projiceras på väggen.

När barnen kommer in i rummet samlas vi runt ett litet bord där skuggspelslådan står i centrum. I lådan finns uppdragskort, spelledarrockar, en elektronisk tärning m.m. För att gå in i spelet säger vi skuggmo in och gör en särskild rörelse. Sedan tittar vi på en kort förinspelad film från Skuggministeriet som instruerar en viktig rörelse som behövs i spelet som ex. skugghjälprörelsen.

Deltagare i Portalen

I skuggspelslådan ligger det varje gång en lapp från skuggbibliotekarien som ger olika tips på magiska böcker, som ligger i lådan. När vi har tittat på böckerna, drar vi ett uppdragskort. På kortet står själva uppdraget som ska genomföras under en bestämd tid, cirka 45 minuter. Uppdragen genomförs i kraftcentralen (vår studio) där det finns material samt en mer utförlig beskrivning av hur deltagarna ska gå till väga.

 

Skuggbiblioteket
Skuggbiblioteket

När tiden har gått ut och uppdraget är genomfört ska alla skuggmedlemmar samlas i spelrummet för att genomföra momentet med den elektroniska tärningen. Den elektroniska tärningen skakas och den som får nummer 1-3 måste ta en ”Bertie Botts”. Bertie Botts bönor är godis med inspiration från Harry Potter. Karamellerna kan smaka t. ex. banan, körsbär, melon eller korv, men också t. ex. spya, snorkråka, tvål eller öronvax. Det här är ett uppskattat spänningsmoment och är det så att någon inte vill äta sin Bertie Bott läggs den på bordet så får någon annan i gruppen ”offra” sig. När det är klart är det dags att gå ur spelet med en rörelse och skuggmo ut.

 

UPPDRAG SKUGGBIBLIOTEKET

Skuggbibliotekets uppdrag

I det här uppdraget skulle ett skåp i Kraftcentralen göras om till ett Skuggbibliotek. För att skåpet skulle kunna bli ett magiskt bibliotek behövde det genomgå en förvandling. Det skulle stämplas med mettalicfärg, tapetseras på insidan, hyllorna skulle kläs in med sammet, glasfönstren skulle dekoreras med silkespapper och dörrkanten skulle dekoreras med pärlor och silverspets. För att hinna med allt fick skuggmedlemmarna dra lappar där det stod olika instruktioner på vad som skulle genomföras. Skuggmedlemmarna skapade med liv och lust!

Glasfönster med silkespapper
Limpistol och pärlor
Skåpdörr i förvandling

Skuggmedlemmarna hann med att dekorera skåpet på tid och återsamlades sedan i spelrummet för att genomföra momentet med den elektroniska tärningen. Veckan därefter hade skuggbiblioteket fått ett spännande ljus och nya spännande magiska böcker att utforska. Skuggbiblioteket kommer ständigt att fyllas med nya böcker och skuggmedlemmarna kommer även att få bidraga med sina egna magiska böcker.

Portalen pågår hela höstterminen och vi återkommer förstås med rapporter om skuggspelet.

Skuggbiblioteket i skuggan av Sandvikens folkbibliotek…

 

Sök inlägg

Filtrera