Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Fotbollsfeber

I helgen avslutades VM i fotboll för damer och Spanien stod till slut som vinnare av mästerskapet och fick lyfta guldbucklan i skyn. England tog silver och Sverige fick en välförtjänt bronsmedalj. Mästerskapet som spelats i Australien och Nya Zeeland blev en global succé med höga publik- och tittarsiffror. 32 nationer från sex världsdelar deltog. Nu är världsmästerskapet slut, men för alla som drabbats av fotbollsfeber kommer här några lästips!

Dröm stort, Zećira!

Sveriges nya förstemålvakt Zećira Mušović har presenterat sig! I VM fick hon chansen att vakta Sveriges mål och levde upp till förväntningarna. I match efter match gjorde hon otroliga räddningar och satte igång anfall med långa utkast och insparkar, ofta med ett stort leende på läpparna. Samtidigt som VM pågick släpptes passande nog Anja Gatus nya bok Dröm stor, Zećira. Den är utgiven av Olika förlag och ingår i en serie fotbollsböcker Gatu skrivit, alla inspirerade av olika fotbollsstjärnor. I den här boken är det Zećira Mušović historia som står i fokus.

Fotbollstokiga Zećira ska börja spela fotboll i ett lag men det visar sig inte bli helt lätt. När det är dags att spela fotbollsmatcher vill hon vinna till varje pris. Känslorna bubblar över och det är svårt att hitta sin plats i laget. Varför vill inte alla vinna lika mycket som hon och finns det ens möjlighet att bli målvakt om den platsen redan är upptagen? Kapitlen är korta och den luftiga texten varvas med uttrycksfulla bilder gjorda av illustratören Johanna Zverzina. Ett hett lästips till alla barn i lågstadieåldern.

Jag sa inte ens hälften

Nilla Fischer debuterade i fotbollslandslaget redan som sjuttonåring och avslutade sin fotbollskarriär 2022, 38 år gammal. Med en lång karriär som fotbollsproffs både i landslaget och i klubbar som Malmö, Linköping och tyska Wolfsburg gick många av Nillas drömmar i uppfyllelse. I biografin Jag sa inte ens hälften som hon skrivit tillsammans med Anna Friberg, berättar hon nu om karriären och det som utspelat sig bakom kulisserna.

Det är spännande att läsa om hur mötet med den stora kärleken omkullkastar livet och hur det är att lämna Sverige för ett proffskontrakt utomlands. I personliga minnen berättar Fischer om hur kända förbundskaptener och fotbollspampar brustit i sitt ledarskap, om beslutsamheten att ta fighten i frågor rörande Hbtqi, jämställdhet och lönediskriminering och så klart även om fotbollsgalor och diamantbollar. Intressant läsning för äldre ungdomar och uppåt!

Fantasifulla fotbollsplaner

Ett sista tips! I detta gamla blogginlägg berättar vi om när vi skapade fantasifulla fotbollsplaner av skokartonger med inspiration från bilderboken Köttbullematchen av Pernilla Stalfelt! Kanske dags för en match?

Sök inlägg

Filtrera