Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Fantasifulla fotbollsplaner

fotboll-3.jpg

Det är roligt att arbeta utifrån olika teman och hitta en röd tråd genom berättelser och skapande. När det var dags för fotbollstema på Trampolin utgick vi från boken Köttbullematchen av Pernilla Stalfelt. Vi dramatiserade, sjöng hejarramsor och skapade fantasifulla fotbollsplaner.

Köttbullematchen

I Köttbullematchen drabbar fotbollslaget Köttfärsens IK samman med Idrottsklubben Makaronerna i en spännande match på Råvalla stadion i Bordsunda. Spänningen stiger ju längre matchen lider och på läktaren sitter korvar, potatisar och broccoliknippen och hejar på.

Inspirerade av boken iscensatte vi hur en uppladdning inför matchen mellan köttbullarna och makaronerna skulle kunna se ut. I rollerna som spelare i vardera lag mötte vi barnen genom att jogga och stretcha. Barnen fick komma in i vårt omklädningsrum där vi värmde upp tillsammans genom att göra olika kroppsövningar. Efter det sjöng vi hejarramsor. Barnen kom med bra tips på både uppvärmningsövningar och hejarramsor som vi kunde använda oss av.

För att sätta stämningen och förstärka fotbollstemat hade vi klätt oss i matchdräkter och smyckat vårt omklädningsrum (caféköket) med fotbollsstrumpor, matchtröjor och handdukar.

När vi väl skulle sätta igång att spela kom vi på att vi inte hade någon fotbollsplan. Hur skulle vi göra? Kanske barnen skulle kunna hjälpa oss att göra fotbollsplaner? Självklart ville dom det!

Fantasifulla fotbollsplaner

I Studion hade vi plockat fram skokartonger, tyll, flirtkulor, blompinnar, pasta, klädnypor, papper, m.m.

I botten på skokartongen fick barnen limma på gräs. De vuxna fick hjälpa barnen att skära ut hål för fotbollsmål och göra hål för blompinnarna. På blompinnarna limmade vi på klädnypor. Här kan man tänka på att ha klädnypornas öppning uppåt för att kunna nypa fast sina spelare.

Med tyll och lim fästes fotbollsnäten på plats. Genom vit penna målades fotbollslinjer. Runt om spelplanen sattes reklamskyltar upp. Flirtkulor fick bli bollar. Som spelare valde några av barnen att rita egna figurer på papper, medan andra använde sig av pasta.

Nu gällde det att hitta på ett namn på sin arena. Poonam Park, Max arena och Scatch arena var några av de namn som barnen hittade på.

Fotbollsplanerna färdiga och matcherna kunde börja! Hur det gick mellan köttbullarna och makaronerna i Köttbullematchen får ni läsa vidare om i boken…

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera