Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Fler barn- och ungdomsboksförfattare från Gävleborg!

Satsningen Månadens författare Gävleborg har genomförts under åren 2020 och 2021-2022 i ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, P4 Gävleborg Sveriges radio och HelGe-biblioteken. Inom ramen för satsningen har totalt 24 författarskap med koppling till länet presenterats. Flera av författarna har skrivit böcker med målgruppen barn och ungdomar. I förra blogginlägget berättade Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare inom Litteratur på Region Gävleborg, om författarna Viveka Sjögren Bangoura och Katarina Widholm. Här presenterar Karin ytterligare två spännande författarskap!

Fotograf Joakim Brolin

Thomas Tidholm

Thomas Tidholm föddes 1943 i Örebro och är uppvuxen i Huddinge, men har sedan länge ett småbruk i Arbrå, Hälsingland, som boplats.

Thomas Tidholm debuterade som författare 1966 med diktsamlingen Försök att se. Han har sedan dess skrivit poesi, barnböcker, en roman, dramatik samt producerat några novellfilmer för SVT. Därtill har han medverkat i band och spelat in skivor.

Thomas Tidholm har skrivit omkring 30 barnböcker tillsammans med hustrun Anna-Clara Tidholm, bland annat böckerna om Ture, Jims vinter och Isresan.

Ska man hålla på med barnböcker måste man gilla hantverket, man måste fördjupa sig i det och förstå hur det kan användas. Det var från början Anna-Clara som ville teckna och då slog vi oss ihop. Och det fungerade ju bra, jag är verkligen glad i hennes bilder. Vi hittade en bra form, eller flera. Bilderboken är en bra genre som är rolig att hålla på med. Den passar mig. I regel kan jag inte skriva långa texter även om jag gjort det ibland. Jag avskyr att upprepa mig”, säger Tomas Tidholm.

Här kan ni läsa intervjun med Thomas som togs fram inom för satsningen Månadens författare.

Fotograf: Camilla Lindqvist

Madeleine Bäck

Madeleine Bäck bor just nu i Upplands Väsby, men är uppvuxen i Storvik. 2016 debuterade hon med skräckboken Vattnet drar, vilket är den första delen i trilogin om vandrarna. Jorden vaknar utkom 2017 och Berget offrar 2018. Madeleine skriver främst för barn och ungdomar, hon har bl.a. skrivit lättlästa boken Lådan för och skräckdramat Regnbarn i podden Skymningsland i Sverige Radio Drama.

Trilogin om vandrarna utspelar sig handlingen i olika orter i Gästrikland, som Hofors, Storvik och Gävle.

Det är mina rötter. Jag flyttade till Storvik när jag var fyra år. Jag bodde där tills jag började gymnasiet och flyttade till Sandviken. Jag har varit mycket i Folkets hus i Hofors när jag var ung. Det känns att jag kommer hem när jag kommer till trakten. Jag blir lugn. Jag känner igen vatten och skogar. Min pappas släkt kommer från Gästrikland sedan långt tillbaka”, säger Madeleine om varför hon valde att förlägga skräcktriologin på just den orterna.

Sin debutbok började Madeleine att skriva med vuxna i åtanke. Men hon fick inte historien att funka riktigt, först när hon gjorde karaktärerna yngre blev det bra. Då insåg hon att det var en bok för unga vuxna. Sedan dess har hon fortsatt skriva för barn och unga och får fin respons när hon är ute och föreläser på skolor.

Här kan ni läsa intervjun med Madeleine som togs fram inom för satsningen Månadens författare.

Skribent: Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare Litteratur, Region Gävleborg

Sök inlägg

Filtrera