Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Barn- och ungdomsboksförfattare från Gävleborg

Karin Forsgren Anderung är verksamhetsutvecklare på Region Gävleborg och gästbloggar här om Månadens författare Gävleborg, en satsning som har genomförts under åren 2020 och 2021-2022 i ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, P4 Gävleborg Sveriges radio och HelGe-biblioteken. Inom ramen för satsningen har totalt 24 författarskap med koppling till länet presenterats. Flera av författarna har skrivit böcker med målgruppen barn och ungdomar och här nedan presenteras två av dem.

Fotograf: Zack Bergsteinsson

Viveka Sjögren Bangoura

Barn- och ungdomsboksförfattaren och illustratören Viveka Sjögren Bangoura är sedan 1995 bosatt i Delsbo i Hälsingland. Hon debuterade som författare 1993 och har sedan dess skrivit en rad uppskattade och uppmärksammade böcker för så väl yngre barn som för ungdomar.

Som författare och illustratör arbetar Viveka med både bild och text, och hon säger så här om det: ” I en bilderbok bär bilden och texten lika mycket av berättelsen, därför blir en bilderbok oftast svårförståelig utan sina bilder, och bilderna utan sin text. Bilderboken skiljer sig på så sätt från en illustrerad berättelse där illustrationerna är mer dekoration.

Flera av Vivekas böcker har uppmärksammats av litterära jurys. Ungdomsboken I den tysta minuten mellan nominerades till 2011 års Augustpris för årets svenska barn- och ungdomsbok. Bilderboken Vi blåste bort ibland nominerades till Svensk biblioteksförenings pris Elsa Beskowplaketten för årets bästa bilderbok, och 2016 fick hon motta priset för bilderboken Om du skulle fråga Micha.

Under många år har Viveka arbetat aktivt inom Författarförbundet och bland annat suttit i förbundsstyrelsen och varit ordförande i barn- och ungdomslitterära sektionen. Hon har varit med och grundat ett skolbibliotek i en bergsby i Nepal och startat en skola i Guinea. Viveka Sjögren Bangoura är certifierad skrivpedagog och har lång erfarenhet av arbete med barn och unga.

Här kan ni läsa intervjun med Viveka som togs fram inom satsningen Månadens författare.

Fotograf: Joakim Brolin

Katarina Widholm

Katarina Widholm föddes 1961 i Bergsjö, flyttade till Söderhamn i samband med skolstarten och bor numera i Hudiksvall. Hon debuterade 2009 med barnboken Jina med J och har sedan dess skrivit ytterligare barnböcker, poesi, recensioner och artiklar.

Gemensamt för hennes barnböcker är tonen av tillit och värme liksom samspelet mellan människa och djur.

Djur och natur har jag alltid älskat. Precis som ord, eftersom ord är så viktiga, vackra och stora. Det finns något svindlande i ord som blir text och allra roligast är att släppa texten lös till andra, dela med sig och skriva. ”, säger Katarina Widholm.

Katarina leder även poesikurser för barn, gör författarbesök i skolor och bibliotek, är verksam som kulturskribent och har debatterat samhällsfrågor i bloggform och på Twitter.

Katarina Widholm fick 2019 Region Gävleborgs kulturstipendium för arbetet med det som blev försäljnings- och publiksuccén Räkna hjärtslag, som nu i höst har följts upp med Värma händer.

Här kan ni läsa intervjun med Katarina som togs fram inom satsningen Månadens författare.

Skribent: Karin Forsgren Anderung, verksamhetutvecklare Litteratur, Region Gävleborg

Sök inlägg

Filtrera