Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Den stora ordfabrikens land

Det finns ett land där människor nästan inte talar. Det är den stora ordfabrikens land. I detta märkliga land måste man köpa ord och svälja dem för att kunna uttala dem.

Det är kulturdagar i Sandviken och alla elever i årkurs tre får uppleva Kulturcentrum för en dag. Genom olika stationer får de uppleva och utforska husets olika verksamheter. Hos oss på Trampolin blir det ett besök i den stora ordfabrikens land. Bland slangord, snällord och skrytord får barnen träffa fabriksdirektören och den fattiga pojken Phileas som tar dem med genom berättelsen. Stationen är inspirerad av boken Den stora ordfabriken av Agnés de Lestrade och Vareria Docampo.

Det är dyrt att tala och om man som Phileas inte har några pengar får man leta bland de bortkastade orden i papperskorgen. Men de bortkastade orden är inte mycket att ha, för vad ska man med ord som getlortar eller kaninrumpa till? Just idag kan man köpa ord till extrapris, men inte heller det är till någon hjälp för Phileas, för det ord han lyckat köpa är filodendron ett ord som är svårt att uttala och som han inte ens vet vad de betyder. Phileas har ett bekymmer, han skulle så gärna vilja berätta för Sibella att han är förälskad i henne, men han har inte de rätta orden.

Ibland svävar orden fritt i luften och då rusar alla barn ut med sina fjärilshåvar för att fånga ord. Phileas lyckas fånga tre ord. Cirkel, sandkorn och körsbär. De ska han spara tills han träffa Sibella. Kommer hon förstå vad han menar?

Vid middagsbordet säger Phileas inget, han vill spara sina ord. Här får barnen möjlighet att reflektera över ordens betydelse. Vad pratar de om vid middagsbordet hemma. Vad säger de när de knackar på hos en kompis för att leka?

Phileas kan inte säga jag älskar dig, men han har sina ord Sandkorn, cirkel och körsbär. Det resulterar i en puss. Phileas har sparat ett mycket användbart ord: igen! Han får såklart en puss till.

Vilka ord är bra att ha och finns det onödiga ord? Varför behöver vi kunna många ord? Innan barnen lämnar gör vi hänga gubben. Det kluriga ordet som de måste komma på är Vokabulär, ett ord som de får svälja och uttala, innan de rusar vidare till dagens nästa station.

Den stora ordfabriken är en favoritbok och vi har skrivit om den i ett tidigare blogginlägg Berätta med en ordfabrik och där kan du få fler tips och idéer på skapande aktiviteter.

Sök inlägg

Filtrera