Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Återbruka böcker med blackout poetry

Under hösten hade vi ett återbrukstema på de öppna verkstäderna här på Litteraturhuset Trampolin där vi skapade nytt av gamla böcker. Tidigare har vi berättat om hur vi skapade nya pop up-böcker av trasiga bilderböcker, en aktivitet som kräver en del pyssel, utrymme och tid.

En övning som går betydligt snabbare, kräver mindre material och kan passa även äldre barn och vuxna är att göra blackout poetry. Det enda som behövs då är en svart tuschpenna och en sida ur en valfri bok eller tidning med mycket text. Du ska sedan använda orden som finns på sidan och skapa en ny kortare text eller dikt. Välj ut de ord du vill använda och stryk helt enkelt över alla andra. Hittar du inte ett ord du behöver kan du kapa ett befintligt ord, eller lägga till någon bokstav till ett ord för att ändra betydelsen.

Black out poem dialog

Det finns många olika sätt att göra blackout poetry (eller blockout poetry som vissa kallar det). Enklast är att bara stryka över orden som inte används, men det går också att lägga mer tid och tanke på hur orden stryks över. Ett exempel kan vara att använda färgpennor för att göra en bild som förstärker budskapet i texten, som t ex i bilden här nedanför då ett tecknat träd rymmer en kort fundering om just ett sådant: ”Leka på riktigt har jag minsann gjort massor av gånger. Men aldrig i ett träd.”

Black out poem träd

Vill du ha mer inspiration så finns det mängder av bilder på nätet, bland annat hos författaren Austin Kleon som har skrivit en bok och skapat en hemsida som heter Newspaper Blackout.

Så fram med en penna och en gallrad bok och börja skapa. Vi lovar att det är en väldigt rolig och beroendeframkallande utmaning!

Sök inlägg

Filtrera