Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Workshop med busige Bruno

Gästbloggaren Anna Karlsson är barnbibliotekarie på Sandvikens folkbibliotek. Här berättar hon om en rolig workshop med inspiration från Chris Haughtons bok Åh, nej Bruno!.

En favoritförfattare

Bruno är en hund som gärna vill vara duktig, men samtidigt älskar han att äta tårta, jaga katten och gräva upp alla blommorna i rabatten. När Brunos ägare Harry ska gå ut sätts Brunos duktighet verkligen på prov. Chris Haughtons böcker, där Åh nej BrunoMamma borta och Kanske hör till favoriterna är alla färgstarka och fartfyllda och passar perfekt att läsa högt för barn i olika åldrar. Böckerna är enkla, kortfattade och kretsar kring en eller ett fåtal karaktärer men är trots detta humoristiska, dramatiska och engagerande och lämpar sig därför särskilt för barn som har begränsade språkkunskaper eller lätt tappar koncentrationen under högläsningsstunden. 

Att berätta med dockteater

Vi har valt att gestalta berättelsen som en dockteater där vi varvar högläsning med att dockorna agerar. De som är duktiga på att handarbeta (eller har en snäll mamma) kan göra egna dockor men det går också bra att använda strumpor, gosedjur eller laminerade bilder och så fyller barnens fantasi i resten. Under läsningen stannar vi ofta upp och ställer frågor till gruppen, ”tror ni att Bruno kommer att äta tårtan?” eller ”vad man kan säga när man gjort något dumt mot någon?”.  Såklart får alla barnen vara med och skrika ”Åh nej Bruno!” när Brunos duktighet sviker honom ännu en än gång. Den enkla handlingen, upprepningarna och de plötsliga vändningarna gör att barnen är med genom hela boken. Det är också lätt att känna igen sig i Brunos misslyckanden och små segrar. 

Skapa mumsiga tallrikar

Efter högläsningen får barnen skapa mumsiga tallrikar. Detta är ett enkelt och fritt skapande där man målar olika maträtter på vita papptallrikar. Om man har tillgång till olika material kan man också använda garn, flörtkulor och silkespapper för att skapa olika maträtter. Här får barnen klura på vilken mat de inte kan motstå. Om man arbetar med en grupp och det blir många tallrikar kan man avsluta med att skapa en gemensam kokbok i appen Bookcreator där varje barn kan fota av och döpa sin maträtt och även berätta om den med hjälp av ljudinspelningsfunktionen.

Gästbloggare Anna Karlsson, barnbibliotekarie på Sandvikens folkbibliotek

Sök inlägg

Filtrera

Inlägg efter månad