Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Vilda väsen i Rövarskogen

I höstens första blogginlägg vill vi uppmärksamma Ronja Rövardotter som fyller hela 40 år! Det gör vi genom en utställning inspirerad av Ronjas värld.

En interaktiv utställning

Tillgången är ett galleri för barn och unga som ligger mellan Sandvikens folkbibliotek, Konsthallen och Litteraturhuset Trampolin. I galleriet visas utställningar med syfte att ge barn och unga möjlighet att ta del av kultur och även få en möjlighet att visa upp det de själva har skapat. I år ville vi skapa en interaktiv utställning för barnen utifrån Ronja Rövardotters spännande värld. Vi började i våras med att uppmana klasser till att skicka in skapade föremål till utställningen. Uppgiften var att skapa egna väsen inspirerade av Ronja Rövardotter.

Vi blev så glada när vi fick många härliga väsen inskickade från barn i Årsunda skola och Kungsgårdens skola. Vattenfallsväsen, nissar, troll, pannkaksväsen, sockervaddsväsen m.fl.

Barnens skapade väsen ramas in av kulisser som vi på Trampolin har byggt upp. Själva lokalen är en avlång korridor och för att göra den mer spännande har vi delat upp den med hjälp av tyger som skapar rum i rummet. Det besökarna möter när de kommer in i galleriet är en monter fylld av skapade väsen av barn. På väggen har vi målat Mattisborgen och på hyllor står nyutgåvor av Ronja Rövardotter, som förhoppningsvis ska locka nya unga läsare. På utställningens alla väggar sitter det olika citat från boken och så klart Vargsången som Lovis sjunger hemma i Mattisborgen.

Utställningen ska kunna upplevas av besökare dagtid eller tillsammans med oss under en Familjelördag, då vi tar med barnen på ett spännande äventyr i Rövarskogen.

Så häng på!

Vågar du hoppa över Helvetetsgapet?

På golvet har vi skapat en spricka med svart plastfilm för barnen att hoppa över. Med fantasins hjälp blir det ett livsfarligt helvetetsgap som man inte vill hamna i. Här kan vi hoppa fram och tillbaka och vi är alla väldigt modiga. Lite längre fram möter vi ett vattenfall som ser mycket mer inbjudande ut…men…skenet kanske bedrar…På väggen bakom vattenfallet glimmar ”tusentals” ögon som följer oss med blicken. Vilka är det? Är de farliga? Vi skyndar oss över bäcken! Vi balanserar på stenarna över den brusande bäcken och hör vildvittrornas skrik komma närmare och närmare. Nu måste vi vara försiktiga så ingen av oss halkar och hamnar i vattnet.

Vilka lurar bakom vattenfallet?

När vi äntligen har tagit oss förbi vattenfallet kommer vi till den mörka Rövarskogen. Bland stubbar och mossa gömmer sig olika väsen och de har oftast något ont i sinnet. De lockar och pockar på vår uppmärksamhet så det gäller att hålla ihop och inte förledas. Vi kryper och smyger genom hålor och trånga passager.

Akta dig för att titta i Bergatrollets ögon! Då blir du kanske förstenad!
Mystiska varelser gömmer sig i Rövarskogen.

När vi äntligen har tagit oss igenom den mörka skogen kommer vi fram till den ljusa gläntan. Vid regnbågen är det skönt att vara så låt oss vila en stund. Vi lägger oss ner vid regnbågen och tittar upp i taket på älvornas dans. Det ser ut som kristaller. Åh, så vackert! Och hör den ljuva musiken! Det låter som små bjällror när älvorna dansar. Blunda och lyssna!

Kanske någon vill höra en saga innan vi fortsätter in på Trampolin för att skapa egna väsen? Så bra! Då ska jag berätta om Askfrun och orkar ni höra om ett till väsen så kanske jag även berättar om Monstergrisen.

Nåväl, nu ska ni få höra…

Boktips: Väsenologi och Mer väsenologi av Ingela Korsell och Reine Rosenberg

Sök inlägg

Filtrera