Under en helg i april träffades läsrådsledarna för ett uppstartsmöte på Litteraturhuset Trampolin! I det här blogginlägget vill vi presentera de tre läsrådsledarna Moa Backe Åstot, Jakob Olsson och Nour Badra.
Sveriges läsambassadör Agnes Török och Kulturrådet bjöd in till en uppstartshelg på Litteraturhuset Trampolin för läsrådsledarna Moa Backe Åstot, Jakob Olsson och Nour Badra. Under två dagar med ett fullspäckat program fick deltagarna bekanta sig med varandra i olika workshoppar om läsfrämjande, livelitteratur, och skrivande. Nina och Lena från Kulturrådet informerade om kommunikation och dokumentation och vi på Trampolin bidrog med en gestaltningsworkshop med drama- och värderingsövningar, skuggor och ord utifrån litteraturprojektet Yani.






Det var tre peppade läsrådsledare som kom hem efter uppstartshelgen! Med inspiration och nya idéer fortsätter nu arbetet i deras lokala läsråd i Jokkmokk, Årjäng och Sandviken. På varje plats ser fokusområdet och samarbetet olika ut. Gemensamt för alla tre är att det är ett stort och viktigt uppdrag där läsrådsledarna har stöd av ett lokalt nätverk och i nära samarbete med en grupp ungdomar utforskar metoder för ungas läsning. Ett särskilt fokus ligger på livelitteraturmetoder och initiativ som jobbar med ungas psykiska hälsa.
Ungt läsråd i Jokkmokk


Moa Backe Åstot är författare, renägande same uppvuxen i Malmberget men bor numera i Jokkmokk. Moa har vunnit flera hedersamma priser bl.a. Slangbellan 2021 och Norrlands litteraturpris 2022 för sin debutbok Himlabrand. Moa är fantastisk författare som vi kommer att se mer av! Hon tycker att det viktigt att den samiska kulturen får ta plats inom litteraturen. Genom sina berättelser vill hon ge nya perspektiv på både kulturen och den samiska identiteten. ”Jag vill att unga samer ska hitta igen sig själva i det jag skriver, men även att utomstående ska få en inblick i hur det kan vara att leva som ung same idag”. I läsrådet är Moas fokus på samiskt muntligt berättande och tillgång till förlorade modersmål. Tillsammans med ungdomarna i läsrådet kommer hon att utforska olika berättartraditioner i Sápmi och hur dessa kan förvaltas och spridas vidare till kommande generationer. I sitt lokala nätverk samarbetar hon med Samiskt språkcentrum, Samernas bibliotek, Polarbiblio samt Tjállegoahte – Författarcentrum Sápmi som är en organisation som arbetar för att stärka den samiska litteraturen.
Ungt läsråd i Årjäng


Jakob Olsson är ”gamer” och filosofie doktor i litteraturvetenskap på Karlstads universitet. I oktober 2024 disputerade han på sin avhandling Sladdbarn, vuxennätverk och digitala spänningar: Digitalisering och mediestrid i barn- och ungdomslitteraturen i Sverige 2000–2019. Jakobs forskningsintressen berör primärt hur litteraturen, särskilt barn- och ungdomslitteraturen, förhåller sig det samtida teknik- och medielandskapet. Från en intervju i Dagens innovation säger Jakob att ” barn- och ungdomslitteratur är ju vuxna författares bild av ungdomars verklighet. På något sätt är det ju vad vi vuxna vill förmedla till de unga, snarare än ungdomars egen verklighetsbild. Detta kan förklara varför tekniken ofta framställs som något hotfullt och problematiskt. De vuxna författarnas oro för teknologins inverkan på barn och unga återfinns i berättelserna, där sociala medier och tv-spel framställs som potentiella hot snarare än möjligheter”. Jakob menar att denna bild inte nödvändigtvis speglar hur unga själva ser på tekniken. ”För barn och unga är tekniken en naturlig del av vardagen, men i böckerna blir den ofta en symbol för fara och förlust av kontroll”. Jakobs fokus med det unga läsrådet i Årjäng är på nördkultur som biblioterapi och livelitteraturmetoder. Det blir fantasy, rollspel och litteratur kopplat till nörderi. I sitt lokala nätverk samarbetar Jakob med Nordmarken Proud Nerds Association och Årjängs folkbibliotek.
Ungt läsråd i Sandviken


Bild: Basel Badra
Nour Badra är poet och rappare som pluggar kulturentreprenörskap i Uppsala. Nour är från Sandviken med rötter från Palestina och han har gett ut the mixtape 811 som du kan lyssna på här. Nour blev nominerad till årets Sandvikenbo 2024 för sitt starka engagemang och från en intervju i Arbetarbladet säger han ” Det jag ser framför mig är att jag inte ”bara” kommer att vara en rappare utan att jag blir en person som främjar kultur och gemenskap i förorter. Jag vill forma gemenskaper som jag själv saknat när jag vuxit upp. .. För mig handlar det mycket om att bygga broar mellan nya och gamla svenskar. Jag känner att jag förstår båda sidor och kan vara personen som försöker skapa förståelse däremellan.” Nours fokus i sitt arbete med det unga läsrådet är på poesi, musik och livelitteraturmetoder. Tillsammans med ungdomarna kommer Nour att utforska konstnärligt skrivande i olika former. I sitt lokala nätverk arbetar han med oss på Litteraturhuset Trampolin, Backbeatbolaget Kungen, Bessemerbiblioteket och Rapatac. Vi ser fram emot att stötta Nour i hans arbete med det unga läsrådet och det ska bli så spännande att följa processen.