Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Två läsvänliga boktips!

Den här veckan är det Rebecca 16 år från Gävle som bokbloggar om två böcker hon har läst.

MITT EGET FEL skriven av Bjarke Schjødt Larsen

Det är ett lättläst bok som tar ungefär 30 minuter för att läsa. Det är väldigt intressant för att temat i boken är våld i ett förhållande. Klara är bästa vän med en tjej som heter Alma. De brukar träffas varje dag efter skolan, men det var länge sen de träffade pga Alma har skaffat ett pojkvän från universitetet. 

Alma har förändrats efter hon hade skaffat en pojkvän. Vad hon än gör går alltid att rotera runt Liam ( hennes pojkvän) från vilket kläder hon köper till vad hon pratar om dagligen. Det är bara när hon inte kan vill Alma hänga med Klara. Klara märkte hur Alma har förändrats och tänker om hon gör det för sig själv eller för Liam. Efter skolan gick Liam, Alma och Klara till ett café för att fika. Allt var bra tills Klara såg hur aggressiv Liam var mot Alma. Hon tänkte väldigt mycket på vad hon såg den, hon vill säger något men hon vill inte förstöra hennes vänskap med Alma. 

Klara berättade vad som hade hänt till hennes mamma som i sin tur berättade till Alma föräldrar. Alma blev arg och sa till henne att Klara var giftig och hade förstört allt. Kommer Alma accepterar att hon behöver hjälp? Boken handlar om när ett förhållande blir farlig och hur viktigt det är med vänskap.

FEM SJÄLAR skriven av Ida Engerman

Boken handlar om en pojke som heter Tovel. Han var olycklig för att föräldrar hade dött pga ett sjukdom som han själv har också. Han var väldigt sjuk att han trodde att han skulle dö men han blev besökt av två skuggor på natten. För att han ska överleva, han måste ger skuggorna fem själar innan vårdagjämningen. När han vaknade nästa morgon, då var han väldigt frisk. Han träffade en kvinna som frågade om han kan jobba på hennes gård, men han måste vara ärlig och inte ljuga. Han jobbade hård på hennes gård och han var ärlig också. På hans daglig aktiviteter, han brukar uppleva konstiga saker t.ex att folk säger till honom att kasta de fem stenar. En dag fru Anna frågade om han kunde lämna mat åt Hallsta gästgiveri men på vägen blev han rånade av två drängar och de tog hans jacka med stenar i och hängde honom.

Han blev friad av en tjej som brukar tigga och på vägen hem, såg de rånarna. En av dom var död och den andra var nästan död, men han kunde prata. Han sa att han såg döden, att döden hade sagt nånting till hans döda kompis som gjorde hans kompis galen och började slå honom. Då visste Tovel att det han hade överlevt med skuggorna i hans rum var inte falsk och han måste ge de fem själar. Kommer han ger de fem själar istället för hans själ? Eller kommer han ge döden sin själ?

Rebecca 16 år

Sök inlägg

Filtrera