I samband med bibliotekets temadag, Mat och smak i Gästrikland, hade vi på Trampolin en Familjelördag för de yngre besökarna.
Skapa, smaska och sörpla
Eftersom det var en dag där maten i Gästrikland stod i centrum började vi fundera på lämpliga och enkla rätter. Vi kom fram till att vi skulle bjuda barnen på Klappgröt. Klappgröt är en gammal rätt som gjordes på mannagryn och var vanlig i våra trakter ”förr i tiden” men inget som dagens barn är bekanta med. Klappgröt även kallad vispgröt och trollgröt var en vanlig dessert både i Sverige och i Finland. Gästrikland är ett landskap rik på skog och det finns flera sägner som handlar om vättar, tomtar och troll. Och vi på Trampolin älskar så klart sagor…
Den magiska Trollsoppan
För att skapa stämning i rummet hade vi projicerat en stor bild på väggen med en rotfälla, där marken var täckt av mossa. Ur högtalarna hördes skogsljud med fågelkvitter och på golvet var en stor gjutjärnsgryta placerad med en ljusslinga som spred ett mystiskt sken.
Istället för att läsa hela boken valde vi att dramatisera en egen historia, och med lite fräknar på kinderna och en svans så vips, är man genast förvandlad till ett troll.
När barnen hade samlats kring grytan började Trollmor att läsa ur boken Trollskogen, Den magiska trollsoppan. Vi hade valt ut delar av texten i början av boken och Trollmor avslutade med att läsa där det stod, att alla måste hjälpa till att göra trollsoppa.
Dramatisering
Trollmor satte på sig sitt förkläde och började laga trollsoppan då lilla Troll-Lisa kom inspringande. Troll-Lisa önskade sig något nytt och nyttigt! Hon ville helt enkel ha något annat! Hon ville ha trollgröt! Trollmor tyckte först att idéen var befängd eftersom det var en tradition att äta trollsoppa varje dag, men när alla barnen höll med Troll-Lisa var hon tvungen att ändra sig. För att soppan skulle bli en härlig trollgröt var det nödvändigt att använda de magiska grynen, och alla måste hjälpa till. Barnen räckte fram sina händer för att få magiska gryn och när de släppte ner dem i grytan skulle de tänka på något riktigt gott. Medan gröten puttrade förflyttade vi oss till Studion där barnen fick skapa egna troll.
Tuggande troll
I Studion fick barnen skapa egna troll av olika material som var framdukat på bordet. Vi använde pappmuggar som de sedan dekorerade med silkespapper, piprensare, garn, fårull, tyg, kork m.m. Barnen fick hjälp av oss vuxna med att skära ut glupska gap, så de kunde mata sina troll med olika godsaker.
Barnen fick fundera över vad deras troll skulle heta och vad de gillar att äta. Sedan fotograferade vi trollen i trollskogen där figurerna var omgivna av stenar. Det blev en fin bok med hjälp av Book Creator. Genom att fotografera figurerna mot en grön bakgrund går det sedan att lägga på en skogsbild i appen Green Screen Do Ink.
Trollgröt
När vi skapat färdigt hade gröten puttrat klart, och i Caféköket var det framdukat för den som vågade prova att äta den förtrollade gröten. Trollgröten hade vi förberett dagen före.
Vi ska vara sanningsenliga och erkänna att de flesta barnen inte tyckte det var så gott, och vi insåg att vi nog skulle ha sockrat på lite mer. Konsistensen liknade slime vilket ändå kan tyckas passa som trollgröt.
Vågar du äta den förtrollade gröten?
Recept på trollgröt
4 personer
7,5 dl Saft och vatten
3/4 mannagryn
1msk Potatismjöl
Några droppar karamellfärg
Ev. strösocker och citronsaft
Koka upp saft, vatten och ev. strösocker, ifall saften är sur. Vispa mannagrynen. Koka på svag värme ca. 5 min. Avred med potatismjölet utrört i lite vatten. Tillsätt ev. lite citronsaft. Vispa krämen oavbrutet så den får en fluffig konsistens använd elvisp. Servera med mjölk.