Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Triss i fantasi

Tänk vilken kraft fantasin har! Genom fantasin kan vi resa var vi vill, skapa egna världar, saker, människor och djur, allt möjligt och omöjligt. Nu har höstens bilderböcker börjat dimpa ner på våra bibliotek. Bland annat de här tre härliga berättelserna.

I boken En helt vanlig skog får vi följa Majvor, som är en helt vanlig liten person men som besitter den största av rikedomar. Att kunna fantisera. Alldeles fantastiskt att kunna ha den förmågan, särskilt när hon är ensam och ledsen. För hon har en liten, liten skog på sitt huvud. En vanlig skog som är alldeles vanlig förutom en sak.

På en sten i skogen under en gran i skogen finns något oväntat. Ett litet, litet kafferep. I och för sig ett helt vanligt kafferep, förutom en sak då. På kakfatet står det något alldeles oväntat… Och så fortsätter det. Genom bilderboken får man följa med in i Majvors världar där alldeles vanliga saker rymmer ovanliga överraskningar. Denna bok öppnar verkligen upp för att skapa egna världar, vilket vi på Trampolin älskar att göra!

En egen flock. Det är vad hunden i den här boken önskar sig. Att höra till en skara som gillar samma saker som hunden själv. Att tillhöra. Och känna igen sig i andra.

Jag önskar att jag kunde hitta någon som är precis som jag. Någon som älskar rolig hattar, kluriga korsord… eller doften av kaffe. Och vackra viktiga pinnar, förstås!

Hittar man ingen som en själv, kanske man får ändra sig och blir mer lik de andra, tänker hunden. Men är det verkligen rätt väg att gå? Maria Nilsson Thores nya bok är en tänkvärd berättelse som handlar om likheter och olikheter och särskilt mycket om längtan efter en vän. Passar väldigt fint nu i skolstartstider när många barn får nya klasskamrater och hamnar i nya grupper. En bok att samtala om.

Här är en till bilderbok om djur, närmare bestämt om katter och motsatsord. Lilian Brøgger tar i sin bok En Lång – en Kort hjälp av olika katter för att illustrera ord med olika betydelser. Orden är korta och bilderna enkla men uppslagen är är ändå smockfulla av liv och träffsäkra detaljer. Kolla här!

Detta är en kul bok som på ett fantasifullt sätt sätter fingret på ords betydelser. Hur ser en punkterad och lagad katt ut? En tänd och släckt katt? En statisk och en dynamisk?

I november håller vi på Trampolin i en familjelördag där vi ska göra en interaktiv musikföreställning för barn i de yngre åldrarna. Vårt husband Tingelings på Trampolin ska spela och berättelser kommer naturligtvis gå som en röd tråd genom föreställningen. Efter att ha läst En Kort – En Lång har vi blivit inspirerade till att ha motsatser som tema. Vi är än så länge i planeringsstadiet och vet inte riktigt vart det kommer att ta vägen än, men lovar att berätta om hur föreställningen blev och hur vi vävde in boken i ett senare blogginlägg i vinter.

Sök inlägg

Filtrera