Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Tre magiska ungdomsböcker

Litteraturhuset Trampolin är på jakt efter den perfekta boken för ett litteraturprojekt på högstadiet. I tidigare inlägg har vi berättat om vad vi är ute efter och tipsat om bra ungdomsböcker som vi läst hittills. Här kommer det tredje inlägget i en serie med boktips för högstadiet.

ungdomsböcker med övernaturliga inslag

Middagsmörker – av Charlotta Cederlund

Första delen av lättläst och spännande samisk fantasytrilogi.

Bokens huvudperson är sextonåriga Áili. Hon är same men har vuxit upp i Skåne med sin pappa, utan någon som helst kontakt med sin samiska släkt. När pappan dör tvingas hon flytta till sin morfar i Idijärvi sameby men hon känner sig inte särskilt välkommen. Sedan börjar mystiska saker hända och Áili inser att hon är en del av en urgammal konflikt som hotar hela Sápmi.

Det här är en lättläst och spännande berättelse där den historiska konflikten mellan svenskar och samer också finns med. Av efterordet förstår man att författaren själv inte har samiskt påbrå. Hon har tagit hjälp av en översättare för att få en samisk prägel på språket. Det känns ganska vågat att ge sig på att skriva om en sådan känslig konflikt utan att själv ha någon erfarenhet av den, men kanske är fantasygenren ett smart sätt att komma runt det problemet. Och om den kan hjälpa till att få läsarna intresserade av den samiska kulturen spelar det kanske inte så stor roll vad som är sant och vad som är fantasi?

Ordbrodösen – Av anna arvidsson

Magisk deckarhistoria om det skrivna ordets makt.

Alba fyller arton och ska på sin artonårsdag få kraften som kvinnorna i hennes släkt har förvaltat i hundratals år. Kraften att styra andra människors tankar och handlingar genom det skrivna ordet. Men någonting är fel. Alba misslyckas med inträdesprovet, något ingen annan ordbrodös någonsin gjort, och hon kastas ut i en deckarliknande jakt efter svaret på gåtan.

Berättelsen sys ihop på ett imponerande sätt och gradvis får vi veta vad som egentligen har hänt, och varför Albas kraft aldrig har utvecklats. Det blir stundtals väldigt spännande och hisnande. Hur ska man kunna värja sig mot någon som kan påverka ens handlingar och förändra ett helt liv bara genom att skriva några ord? Och ännu mer hisnande när man tänker på hur sant det också är utanför bokens magiska värld. Hur stark ordets makt egentligen är.

Erebos – av Ursula Poznanski

Spännande och lättläst om besatthet, spelvärldar och artificiell intelligens.

Handlingen cirkulerar kring ett nytt dataspel som sprids från elev till elev på en skola och allt är väldigt hemligt. Ingen berättar vad det handlar om, men många börjar bete sig annorlunda. Huvudpersonen Nick är 16 år och blir helt besatt av spelet. Han gör nästan vad som helst för att få spela vidare. När spelet börjar ta över verkligheten också, blir det obehagligt och han undrar vad det är han har gett sig in i. Vad vill spelet egentligen?

Sök inlägg

Filtrera