Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Trash to Treasure

Går det att berätta med skräp? Kan något fult och bortkastat verkligen bli konst? Det här blogginlägget handlar om när vi under de hetaste dagarna i juni skapade fantastiska skräpskulpturer tillsammans med barn från Rapatac.

Miljö, hållbarhet och återbruk

Dag 1: Under tre dagar jobbade Trampolin och konsthallen tillsammans med barn och ledare från Rapatac aktivitetscenter med miljö, skräp och konst i projektet ”Trash to Treasure”. Vi började i Sandvikens konsthall där konstpedagog Pethra Schramm guidade oss genom den pågående utställningen ”På skogens sida” av Nils Söderberg.

Vi fortsatte på Trampolin med att titta på bilder och prata om vår miljö. Människan lämnar spår efter sig överallt på jorden och tyvärr inte alltid så positiva. Vi hittar skräp i skogen, i marken, i luften, i havet och till och med i rymden. Desto mer vi konsumerar desto mer skräp och miljögifter blir det som påverkar människor, djur och natur. De flesta av oss håller nog med om att skräp inte är bra och att vi ska återvinna och återanvända saker istället för att kasta dem i naturen. Konstnärer som HA Schult, Jason Mercier , Robert Bradford och Guerra de la Paz gör konst av skräp, så vi tittade på bilder av vad de hade skapat och vad de vill säga med sin konst.

Går det att göra något kul med skräp?

Nu var det dags för barnen att skapa! I Studion hade vi förberett stora tuber av hönsnät på stadiga träplattor, redo att förvandlas till spännande skräpskulpturer. Efter långsidan av rummet hade vi dukat upp med massor av skräp som gamla skor, plastdunkar, plastflaskor, sladdar, tangentbord m.m. redo för barnen att använda. Barnen plockade på sig intressanta föremål och satte igång med byggandet av sina skulpturer. Vi uppmanade dem att fylla sin skulptur med så mycket saker de bara kunde och limpistolen gick varm trots att vi arbetade i 30 gradig värme.

Dag 2: Trots att vi jobbat en hel dag med att limma och binda fast saker på nättuberna fanns det fortfarande fria ytor. Nu fick barnen uppgiften att täcka delar av skulpturen med gipsbindor. Gipsbindorna klipps i remsor och doppas i vatten och kan även formas. Barnen fick fundera över vilka ytor de ville täcka och vad som skulle framträda. Efter en stund av intensivt arbete behövde vi läska av oss med saft och glass. Medan vi vilade torkade gipset snabbt i värmen och sedan kunde vi fortsätta med att måla skulpturerna med akrylfärg. Under tiden vi målade pratade och funderade vi över vad det föreställde och ifall skulpturen hade något namn.

Dag 3: Äntligen var det dags att få visa upp våra konstverk för allmänheten! Skulpturerna placerades på rullvagnar som barnen drog runt till olika magiska platser i staden, platser som barnen tycker om. De magiska platserna var utanför Rapatac, Kulturcentrum, badhuset och i Stadsparken. På de olika platserna fotograferade vi skulpturerna och barnen fick berätta om sina konstverk. Det var en vacker sommardag så det rörde sig en hel del människor i staden och många människor stannade upp när de såg vår lilla karavan. Det var tre kreativa och roliga dagar tillsammans med fantastiska barn och ledare från Rapatac. Vill man få barn och unga intresserade av miljöfrågor, konst och litteratur rekommenderar vi den här workshoppen som passar både barn och ungdomar.

En rullande konstutställning

Boktips!

Trashland av Steve Cole är en lättläst bok för barn 12-15 år som utspelar sig i Ghana, Afrika.

Den föräldralöse The kämpar för att överleva på en gigantisk soptipp för hela världens bortslängda elektronik. Han tillbringar dagarna åt att söka igenom skräpet efter metaller att sälja, medan han drömmer om att få gå i skolan och leva ett bättre liv. Allt verkar hopplöst, men så en dag dyker Emanuel upp och börjar prata om en begravd skatt. Kan det här vara Theos chans att äntligen lämna soptippen.

Sök inlägg

Filtrera

Inlägg efter månad