Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Trampolin 5 år!

IMG_4629.jpg

I april 2014 öppnades portarna till Sveriges första litteraturhus för barn och unga i Sandviken, vilket vi är oerhört stolta över. Som varje nybliven  femåring förtjänade så klart även Trampolin ett stort kalas!

Barnens litteraturfestival-fantastiska fakta blev en härlig fest som pågick i tre dagar fyllda med olika spännande aktiviteter för barn och familj. Inspirerade av Sara Shepards faktaböcker planerade vi ett dinosaurietema som redan mötte besökarna när de kom in i biblioteket. Där byggde vi upp en dinosauriepark i miniatyr med en grotta, växter, stenar, kvistar, tyg, bilbana och såklart massor av dinosaurier. Det var så roligt att många barn blev intresserade och kom till biblioteket bara för att titta på skyltningen.


På Fantasifabriken startade vi firande genom att läsa boken, Är jag din?
av Alex Latimer som handlar om ett dinosaurieägg som har ramlat ur sitt bo. Efter vi läst boken upptäckte vi ett gigantiskt ägg som låg i rummet och vi funderade över vad det kunde innehålla…troligtvis en dinosaurie…

I Studion fick barnen skapa egna ägg och i varje pappersägg låg det en liten miniatyrbok som överraskning. För de som ville läska sig med något isigt och glassigt gick det att fråga dinosaurien Dino som gärna delade ut dinosaurieglass till barnen.

I korridoren hade vi skapat en dinosaurievärld där besökarna möttes av växter och en stor målning i början av vår långa korridor. På golvet gick sedan en röd linje som visade hur långa olika dinosaurier var och en stor Tyrannosaurus rex i kartong mötte besökaren i slutet av korridoren. Där kunde barnen jämföra sina egna fötter med Tyrannosaurus rexs fotspår.

På självaste jubileumsdagen började vi firandet i bibliotekets ljushall med Kråkan som sjöng och spelade. Det blev en härligt svängig stämning och Kråkan fick dinosaurier, äventyrare, skogräven, Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin att rocka loss.

Efter att vi sjungit hade vi författaren Bengt-Erik Engholm på besök, och han berättade om sina faktaböcker som handlar om alla möjliga olika ämnen som snor, löss, fakirer m.m.

Det var en spännande föreläsning för alla vetgiriga och när författaren hade pratat klart öppnades portarna till Trampolins olika aktiviteter.

Många som var fikasugna började med ett besök på Elsas Café, där de söta tanterna bjöd på småkakor till kaffet och saften.

 

På Trampolin kunde de som vågade följa med på ett spännande dramaäventyr tillsammans med dramagruppen DramaMera, eller titta på faktafilm om djuren i skogen tillsammans med skogsräven.

För den som gillade att teckna fanns det en tecknarhörna med Elias som visade sina fina dinosaurieteckningar och som lärde ut lite tips och trix.

 

 

I vår Studio fick barnen göra egna dinosauriekepsar tillsammans med Dino Grön och Dino Rosa, en rolig workshop som kommer som ett eget blogginlägg senare.

 

I korridoren kunde barnen möta Rex som gärna ställde upp på en kram eller selfie.

 

 

Firandet fortsatta även på söndagen då vi hade nöjet att få se Pygméteaterns föreställning Hårdkokta fakta om ägg som är baserad på Lena Sjöbergs bok. En perfekt avslutning på en lyckad jubileumshelg och vi på Trampolin vill tacka alla som bidrog till festivalen, samt alla besökare som kom denna soliga helg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera