Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Slöjda en saga – workshop i Björksätra

Vi på Litteraturhuset Trampolin är sedan några veckor tillbaka åter från sommarsemestern. Vi har massor av spännande saker på gång, som ni snart kommer att få läsa om här på bloggen. Men idag ska vi blicka tillbaka lite mot det gångna lovet, då vår kollega Maria Markusson, bibliotekarie på Björksätra bibliotek, gästar bloggen med ett inlägg om en uppskattad workshop.

Varför ylar vargen? Det fick barnen som deltog i vår sommarworkshop på Björksätra bibliotek lära sig!

På eftermiddagen den 20 juni dök 15 ivriga barn upp på biblioteket för att Slöjda en saga tillsammans med mig och slöjdaren Berit Kvarnlind.

Sagan vi valde att arbeta med heter Vargen, ankan & musen och är skriven av Mac Barnett och illustrerad av Jon Klassen. Berättelsen kretsar kring en minst sagt oväntad vänskap och ännu mer oväntat samarbete! Det hela inleds med att en mus blir svald av en varg – “…och snabbt var han uppslukad”. Dock får vi snabbt lära oss att det är skillnad på att bli uppslukad och att bli uppäten!

Vi inledde med att läsa sagan högt för barnen, med ljudeffekter och allt! Festscenerna var särskilt roliga att ge liv till. Barnen fick även prova på att spela med de olika instrumenten och hjälpa till att ljudsätta sagan allteftersom den lästes. Sedan gick vi på led fram till skaparstationen där massor av material stod framdukat åt oss.

Fokus låg på ull och andra naturmaterial som trä och sten, vi använde oss också av tråd (textil- och metall-). Barnen skapade bl.a. träd, stenar i alla möjliga färger och såklart även vargen, ankan och musen såväl som onda jägaren!

Tillsammans byggde vi upp en väldigt viktig och actionpackad scen från sagan, nämligen där ankan och musen samarbetar för att försvara sitt okonventionella hem!

Det mesta med denna saga är för övrigt okonventionellt vilket gjorde den uppfriskande att skapa kring. Är du nyfiken på varför vargen ylar är det bara att låna och läsa!

Härlig och okonventionell saga!
Barnen tovade en fantastisk värld utifrån sagan.

Sök inlägg

Filtrera