Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Titta på film och skapa krokodiler

Ibland är det bra att inte krångla till det alltför mycket. Med en film som ingång, temat krokodiler, några enkla mallar och mycket material kan det bli riktigt bra.

familjelördag

Förra veckan hade vi Familjelördag på Trampolin tillsammans med biblioteket. Det betyder en öppen workshop i två timmar för barn och deras föräldrar. Vi visade minibio med Rita och Krokodil i caféköket, och skapade krokodiler i alla möjliga färger och former i studion. Barnen fotograferade sina (och ibland föräldrarnas) krokodiler och bilderna blev till en liten film utan ord. Och det blev riktigt bra. Koncentrationen var hög och kreativiteten flödade.

Rita och Krokodil

Finns det inte möjlighet att visa film så finns Rita och Krokodil även som bilderböcker. En sagostund som inledning hade fungerat lika bra.

mallar och material

I studion dukade vi upp mängder av härligt material och två olika mallar att utgå ifrån, för den som inte ville hitta på en alldeles egen form. Vi hade silkespapper, färgat papper, målarfärg på flaska, tuschpennor, olika sorters ögon, piprensare, Play-mais, träpinnar, bubbelplast och pom-poms. Och så limstift, saxar och limpistoler förstås.

Krokodil med vassa tänderDen ena varianten av mall var en avlång utklippt kropp i vanlig vit kartong, som med lite färg och dekoration, ett par ögon och fyra ben av piprensare förvandlades till en krokodil.

Krokodil med taggar på ryggen

Krokodil med bubblor

Den andra varianten var en enkel krokodilmall som vi kopierade upp på grönt papper och så kunde den dekoreras på olika sätt. Vissa klippte ur sina krokodiler, medan andra dekorerade runt om också.

en mångfald av krokodiler

Vissa av krokodilerna fick vassa tänder ditlimmade, medan andra fick vara tandlösa. Ganska många fick tjusiga taggar på ryggen medan andra var mer släta. Någon hade ett öga och en hel del hade flera stycken. Alla former och färger var tillåtna. Och det blev en mångfald av krokodiler. Precis som det ska vara.

 

Sök inlägg

Filtrera