Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Ta det som en man!

Onsdagen den 2 maj genomförde vi Kulturcentrums tredje Babbel, en föredragsserie som riktar sig till en ung bred publik. Föredragshållaren ska vara en ung profil som skrivit en bok eller på annat sätt använder språket/konsten för att lyfta ett ämne som känns relevant för ungdomar. Tidigare föredragshållare har varit Daniel Norberg och Clara Henry.

Den här gången bjöd vi in den högaktuelle Hampus Nessvold till Sandviken. Hampus Nessvold är artist, programledare och skådespelare och kom 2017 ut med boken Ta det som en man. Boken är en personligt skriven berättelse om hur han som ung kille kämpat med att hitta en plats i livet där han bara får vara som han är. I boken beskrivs flera av de stereotypa normer som råder idag och hur kaosigt det kan bli för en ung kille som inte tycker sig passa in i mallen. Boken problematiserar en mansroll och en machokultur där unga killar förväntas vara starka, okänsliga och fixa allt. Läs mer om boken här.

Hampus Nessvold höll två föredrag för ungdomar, ett skolbesök för killar i årskurs 8 och ett föredrag på kvällen för allmänheten. Hans monolog, filmer och bildspel kändes som en käftsmäll. Unga killar som i ung ålder ser på grov porr, ångesten kring kroppskomplex och hur ensam man som kille kan vara i en kultur som inte uppmuntrar till prata om känslor. De tydliga och provocerande exemplen berörde och många i publiken ville berätta om sin egen situation. Stämningen blev elektrisk under frågestunden efteråt.

Innan kvällsföredraget hade vi från Trampolin fixat en skapande hörna, där publiken själva fick möjlighet att reflektera över de frågeställningar som finns i boken. De fick göra klassikern Bästa vänner och skapa egna kollage.

Efter föredraget dröjde sig flera av ungdomarna kvar och pratade med Hampus. En del ville få sina böcker signerade och ta en selfie. Vi kände att alla tankar och frågor som bubblat upp måste få fortsätta att diskuteras, därför bestämde vi att fortsätta samtalen under Kulturcentrums ungdomskvällar Frikult.

Förra fredagen blev det känt att Hampus Nessvold att hans bok blir en föreställning med regi av Mia Skäringer. Det blir en Sverigeturné med start i februari. Håll utkik!

Sök inlägg

Filtrera