Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Studiebesök i Vallentuna

Förra tisdagen (den 28 maj) följde litteraturhusprojektet med Sandvikens folkbibliotek på studiebesök till Stockholm. Första anhalten var Vallentuna kulturhus. 

Kulturhuset, som inrymmer bl.a. bibliotek, café, utställningslokaler och scener, invigdes i november 2012.Kulturskolan flyttade inte med, men i kulturhuset finns mötesrum och arbetsrum som kan användas av kulturskolans personal. Eleverna genomför också sina uppvisningar och konserter i det nya kulturhuset.

När man byggde Vallentuna kulturhus hade man ett antal ledord att gå efter.

Kulturhuset skulle vara:

Attraktivt
Långsiktigt hållbart
Flexibelt
Tillgängligt
Nyskapande
Barnsligt (Roligt för barn och vuxna)

Man ville också att ungdomar skulle få plats i huset. I det gamla biblioteket lyste ungdomarna med sin frånvaro. Nu kommer ungdomar till kulturhuset efter skolan i väntan på bussar och tåg. Det har blivit den mötesplats man hoppades på. 

Lånen på biblioteket har ökat med 20 % efter flytten och man har anställt två nya bibliotekarier – en barnbibliotekarie och en bibliotekarie med inriktning på åldrarna 15-25 år.

Barn- och ungdomsavdelningarna får också ta mycket plats i biblioteket. Man har inrett med många läsplatser och i bokhyllorna finns små krypin med kuddar. På småbarnsavdelningen finns en blå vågformad trappa/scen/läsmiljö som för tankarna till havet.

 

 

 

 

Kulturhuset erbjuder naturligtvis en rad arrangemang för och med barn och unga. Nedan några exempel på aktuella evenemang och aktiviteter:

SommarfilmskolaKulturskolans dagSommarboken

Sök inlägg

Filtrera