Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Studiebesök i Sundbyberg

Litteraturhusprojektet följde med Sandvikens folkbibliotek på studiebesök till Stockholm i förra veckan. Första anhalten var Vallentuna kulturhus. Andra stoppet gjordes i Sundbyberg, på det i januari invigda biblioteket i Signalfabriken.

Sundbyberg marknadsförs som ”nära, charmigt, expansivt” och de orden stämmer verkligen på den till ytan pyttelilla kommunen (9 kvadratkilometer!) med 40.000 invånare. 2025 uppskattas kommunen ha 60.000 invånare.

De senaste åren har man satsat mycket på bibliotek i Sundbyberg. Det nya biblioteket i Hallonbergen invigdes år 2010. Biblioteket är det första i Sverige som är HBT-certifierat av RFSL. Hbt står för homosexuella, bisexuella och transpersoner och certifikatet garanterar att verksamheten arbetar strategiskt för en god arbetsmiljö och ett respektfullt bemötande utifrån ett hbt-perspektiv.

Hela Bibliotek Sundbyberg arbetar med jämställdhet. Man genomför bl.a. föreläsningar i ämnet, har en feministisk läsecirkel i samarbete med ABF och lånar ut genuspåsen ”Möjligheter”. I genuspåsen finns bilderböcker, en faktabok, infoblad och en anteckningsbok. I anteckningsboken kan den som lånar påsen skriva ner sina tankar, idéer och önskemål, så att nästa som lånar påsen kan ta del av de erfarenheter man gjort.

Några av böckerna som finns i genuspåsen:

Biblioteket i Signalfabiken, som vi besökte, ersatte det gamla biblioteket i Sundbybergs centrum. När man byggde biblioteket satte man upp ett antal ledord:

– Tillgänglighet
– Överskådlighet
– Mysigt
– Barnvänligt
– Studievänligt

Barnavdelningen har växt och närmast dubblerats på biblioteket i Signalfabriken, medan 30% av vuxenbeståndet har gallrats. Biblioteket inrymmer också rum för möten, pyssel, bokprat och mindre program.

Nedan följer ett antal bilder från barn- och ungdomsavdelningen på biblioteket i Sundbyberg. Tack för att vi fick komma på besök!

 

IMG_2141IMG_2136

Sök inlägg

Filtrera