Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Studiebesök i Oslo – Litteraturhuset

I förra veckan åkte Litteraturhuset Trampolins personal till Oslo på en inspirations- och studieresa. Ett självklart besöksmål var Litteraturhuset på Wergelandsveien. Oslos litteraturhus är Europas största och genomför närmare 1.700 program per år. Ambitionen är att vara en plats för gemenskap genom litteraturen och för fria offentliga samtal. Litteraturhuset ska vara en plats för författare och hus där barn och unga möter litteraturen.

Under vårt besök på litteraturhuset mötte vi Tone Jørpeland Lunde, administrativ chef och Biljana Kovacevic som är barn- och ungdomsansvarig.

De visade oss runt i huset, som bl.a. rymmer ett café, en bokhandel, skrivarlyor, en författarlägenhet, olika typer av konferensrum och ett rum för barn. I huset finns också bl.a. Norska Författarförbundet och Norska PEN.

 

Verksamheten för barn och unga har funnits sedan huset invigdes 2007, vilket innebär att den och huset firar 10 år i år. Barn och ungdomar har möjlighet att komma till litteraturhuset både på sin fritid och på förskole- och skoltid. På fritiden har litteraturhuset haft en ganska homogen grupp av barn med norskfödda föräldrar som besökare men efter ett intensivt arbete har verksamheten en mer heterogen publik från skola och förskola. Hela 90% av Oslos förskolor och 70% av skolorna har besökt litteraturhuset sedan starten.

Barn och unga erbjuds en rad fasta arrangemang som till exempel:

Minilördag – bilderboksberättande för 2-4-åringar

Lördagsklassikern – fokus på barnklassiker i form av teater eller lässtund

Lite längre läsning – En hel bok (t.ex. Bröderna Lejonhjärta eller Ishavspirater) återberättas från början till slut för barn från 6 år.

Ny debatt – en debattserie för och av ungdomar i samarbete med barn- och ungdomsorganisationer i Oslo.

Skolor och förskolor kan boka in sig på sagostunder och författarbesök.

Arrangemangen samlas i en programbok som kommer ut två gånger per år.

På tisdag-torsdag kl. 9.30-14.00 och på lördagar 10.00 – 15.00 är barnrummet Sjeherasad öppet för barn upp till sju år med deras vuxna. I rummet, vars ingång är en spännande dörr i barnstorlek, finns kuddar i starka färger och massor av böcker i låga hyllor.

Något som vi blev väldigt nyfikna på var programpunkten i november kring Ishavspirater, boken av Frida Nilsson som vi just gör en stor satsning på för åk 5. Boken ingår i litteraturhusets koncept ”Lite längre läsning”, vilket innebär att HELA historien återges av en duktig berättare. Vi har inte jobbat så med de lite äldre barnen, utan har då läst upp delar av boken, och barnen själva eller deras pedagoger har fått läsa fortsättningen. Litteraturhusets arbetssätt fick oss att tänka till, kanske satsar vi på att även återge hela berättelser framöver.

I nästa blogginlägg berättar vi om studiebesöket vi gjorde på Biblo Töyen.

 

Sök inlägg

Filtrera