Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Stjärnor, filmisar och Audrey!

En kväll drömde vi oss bort en stund till gamla tiders stjärnglans i Hollywood.

I Trampolins öppna verksamhet Skaparskoj får barn och vuxna skapa och berätta tillsammans utifrån olika teman. Under hösten uppmärksammade vi tre kvinnor som gjort avtryck inom konst, film och musik: Frida Kahlo, Audrey Hepburn och Ella Fitzgerald. Vi fick vår inspiration från Paginas fina bokserie Små människor, STORA DRÖMMAR.

Röda mattan

Den här kvällen kom barnen och deras vuxna som vanligt till Trampolin men allt var inte riktigt som vanligt när de öppnade dörren. Genom den långa korridoren låg nämligen en röd matta som sträckte sig från entrén ända till Studion och i dörröppningen stod filmstjärnan Audrey Hepburn. I en crèmefärgad byxdress från 60-talet och med matchande band i håret tog Audrey emot de förväntansfulla barnen.

Vem var Audrey?

I Studion började Trampolins egna Audrey att berätta om skådespelaren Audrey Hepburns liv och verk. Vem var Audrey Hepburn? När levde hon? Vad är hon känd för? Det första vi kanske tänker på är att hon var en stor filmstjärna i Hollywood. Audrey fick även en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i den kända filmen Prinsessa på vift. I och med den filmen blev hon även en stor modeikon för den tidens unga med sin markerade midja, vida kjolar, hattar och håruppsättningar, men hon var även så mycket mer än bara det yttre. I slutet av sitt liv var hon UNICEF-ambassadör och reste runt i världen för att hjälpa barn i krigsdrabbade länder och sorgligt nog dog Audrey Hepburn endast 63 år gammal i cancer.

Hollywood

Det är inte självklart att barn idag har sett en äldre svartvit film så här tyckte vi att det var roligt att ge dem ett smakprov hur det kunde se ut. Fram till 50-talet var det vanligast med svartvita filmer och på Youtube hittade vi en trailer med ett hopkok av Audrey Hepburns filmer som vi visade barnen. Vi pratade även om Walk of Fame i Los Angeles som är ett sätt att hylla personer inom underhållning. Det är över 2500 trottoarplattor med stjärnor och namn på filmstjärnor och regissörer och däribland såklart Audrey Hepburn.

Vilken stjärna gör du?

Efter det var det dags för barnen att skapa egna filmstjärnor med galakläder som passar den röda mattan. Vi använde klippdockor som mallar och sedan var det bara att skapa kändisar påhittade eller verkliga med olika material. När klippdockorna var färdiga var det dags att skriva filmstjärnans namn i en Hollywoodstjärna och sedan gjorde vi en gemensam stopmotion-film. Här nedanför kan ni se resultatet!


Några fler idéer på temat:
  • Vilken artist gillar du? Låt barnen ta reda på fakta om sin egen idol och gör en bok/tidning tillsammans.
  • Gör en egen svartvit film! Skriv manus och klä ut er till glamourösa filmstjärnor med hattar, kostymer, vackra klänningar och frisyrer. Titta på bilder och filmklipp med gamla filmstjärnor som inspiration.
  • Filmaffischer! Rita och måla filmaffischer. Skräck, komedi, action, romantik m.fl.

Sök inlägg

Filtrera