Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Sortera med färgmonstret

Det här med känslor är spännande! En dag kan man vakna och känna sig lite dyster och allt är mulet och grått. En annan dag spritter det i kroppen och det känns som solen lyser. Färgmonstret av Anna Llenas handlar just om det här med känslor som kan vara väldigt komplicerade och svåra att förstå sig på.

De fina illustrationerna i boken är gjorda av Anna Llenas som är från Barcelona.

Färgmonstret har lyckats blanda ihop alla sina känslor till ett enda trassel och då blir det inte så bra. Färgmonstret får hjälp av en liten flicka som hjälper Färgmonstret att få ordning på sina känslor med hjälp av färger. ”Du måste reda ut dem och lägga dem i varsin burk” säger flickan. Tillsammans sorterar de och beskriver de olika känslorna. Genom att beskriva känslorna med ord och färg blir det kanske lättare att förstå sig på dem. ” När du är arg blir du het, och bränns som elden”. Vilken färg förknippar du med att vara arg?

I bland har man ingen större lust med att berätta varför man mår på ett speciellt sätt så tänk om det skulle räcka med att säga en färg! I dag är jag blå eller i dag är jag röd och alla skulle ändå förstå hur man känner sig utan en massa förklaringar. Det vore inte så tokigt!

Anna Llenas illustrationer är härliga och hennes teckningar med färgpennor ser levande och spontana ut, och de olika lagren av papper och kartong förstärker intrycket och gör bilderna livfulla och speciella. Det är verkligen en bilderbok som inspirerar till eget skapande. Färgernas olika språk och hur vi påverkas av färger är också viktiga att känna till när man ska tolka bilder eller skapa egna. Färgmonstret är en perfekt bok att utgå ifrån när vi ska utforska färgerna tillsammans med de yngre barnen.

Skapa egna färgmonster-burkar

Skrikmonstret, enögda monstret och skumma tomten.
  • Samla ihop glasburkar i olika storlekar och former och låt varje barn välja en burk. Kom ihåg att alltid ha fler burkar än barn så att alla känner att de verkligen får välja och inte får den sista som blev kvar.
  • Låt barnen välja var sin färg. Ha gärna en färgcirkel framme för att visa på mångfalden av färger och för att hjälpa barnen att välja.
  • Skapa egna färgmonster av modellera i olika färger. Det går även att använda lufttorkande lera eller trolldeg som går att måla när den har torkat.
  • Leta efter material till din burk! Duka upp med material som kan inspirera i olika färger. Ex. silkespapper, papper, piprensare, knappar, kartong, färgad vadd, paljetter, tyg, fjädrar m.m.
  • Skapa små världar till monstren. Fyll burkarna med de olika materialen, rita, klipp och klistra.
  • Avsluta med att placera färgmonstret i burken och dekorera gärna locken.
  • Ställ era färgmonster-burkar på en hylla för att beskådas.

Sök inlägg

Filtrera