Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Sommarpennan 2023

För tredje året i rad är vi igång med Sommarpennan som är Trampolins satsning på skrivande för barn.

Med Sommarpennan vill vi få sommarlovslediga barn i Region Gävleborg att fatta pennan och lust-skriva. Att få kontakt eller träffa en riktig författare kan öka läs- och skrivintresset och i Sommarpennan samarbetar vi med olika författare kopplat till ett tema. Tidigare år har det varit två skräckförfattare som lockat barn till skrivande. Per Bergh 2021 med tema skräck och Madeleine Bäck 2022 med hiskeliga högtider. I år är temat tidsresor med författaren Camilla Lagerqvist.

Tidsresor

Årets författare Camilla Lagerqvist gör ofta historiska tidsresor i sina böcker och redan 2014 samarbetade vi i ett litteratur-, historie- och skapandeprojekt kring hennes ungdomsroman Uppdraget. Nu är vi så glada att vi återigen får samarbeta! Camilla är intresserad av historia och gör mycket research innan hon skriver sina böcker. Hon läser faktaböcker, tittar på filmer och gör intervjuer och sedan lägger hon så klart till sin egen fantasi för att skapa en spännande bok.

Camilla har skrivit många böcker, bland annat bokserierna Svarta rosorna, Amerikaäventyret och Hemmet för bortrövade barn. I vintras kom hon ut med den magiska boken Mörka julnätter som handlar om försvunna barn och folktro med fantastiska illustrationer av Lina Blixt.

Här på bilden ser du några av alla böcker Camilla Lagerqvist har skrivit.

Temat för Sommarpennan i år är tidsresor, framåt eller bakåt i tiden. Alla barn som skickar in sin berättelse på temat får en uppmuntrande kommentar och en signerad bok av Camilla. Barnens inskickade berättelser, korta eller långa, blir även publicerade på Trampolins hemsida. I den här filmen ger Camilla sina bästa skrivtips!

Till årets Sommarpennan har vi gjort ett skrivmaterial som finns att tillgå på biblioteken i länet. Här är några bilder från skyltningen i Sandvikens folkbibliotek på temat tidsresor. Vilken tidsportal väljer du och vart hamnar du?

Skriv bara skriv…

Sök inlägg

Filtrera