Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Skrivarworkshop med Tjejkraft!

IMG_0802.jpg

 

På tisdagar är Tjejkraften stark på Trampolin när tjejer från Sandviken träffas för att göra aktiviteter tillsammans. En kväll i november fick vi från biblioteket komma och hålla i en skrivarworkshop på temat Fristad. 

 

Sandviken som fristadskommun

Sandviken är en av landets Fristadskommuner som tar emot en person som inte har möjlighet att utöva sitt konstnärskap i sitt hemland på grund av censur eller förföljelser. Under november ställer Kulturcentrum ut en Fristadsmobil som är skapad av konstnären Liselotte Fluhr i vilken allmänheten uppmuntras att skriva och hänga upp sina egna texter.

Temat för skrivarworkshoppen var alltså frihet. Vad är frihet? Vad innebär det att vara fri? Var kan man vara fri? Vi inledde med att berätta om Fristad och Fristadsmobilen. Sedan läse vi upp en dikt av Mona Monasar som heter ”Min sanning” som vi tyckte passade in på temat. Mona är en ung poet som är aktuell med sin debut ”Modersmål” och kommer till Sandviken på Världspoesidagen 21 mars 2020. Vi tipsade även om en ny antologi med dikter för unga som heter ”Berör och förstör”.

Workshop

Poesi kan ofta kännas svårtillgängligt, men med rätt förutsättningar är det en lekfull och tillåtande skrivform eftersom det egentligen inte går att göra fel. För workshoppen valde vi ut övningar som vi hoppades skulle vara enkla och roliga att börja med för den som inte har så mycket skrivvana. Vi ville också kombinera diktskrivande med en skapande aktivitet. Så här gjorde vi:

Akvarellmålning

För att komma i stämning börjande vi med att göra akvarellmålning till musik. För detta behövs akvarellpapper, vattenfärger och grovkornigt salt. Här är det bra att använda lite mörkare nyanser och rikligt med vatten för att få till önskad effekt. Genom att salta pappersarket medan det fortfarande är blött skapas ett vackert mönster. Det kan också vara bra att ha en hårtork till hands så att man hinner få papperna torra i tid.

Vikdikt

Detta är en jättebra övning att köra i grupp för att komma igång. Om man vill kan man skriva utifrån ett gemensamt tema. Vårt tema var tjejkraft! Första personen börjar med att skriva ”Tjejkraft är…” och viker sedan över det den skrivit och skickar pappret till nästa person som gör likadant. När pappret har gått runt ett helt varv har gruppen gemensamt skrivit en hel dikt. Om man vill kan man klippa isär remsorna och sätta ihop dem till en mobil eller klistra upp dem på en fin bakgrund.

Blackout poetry

En annan fin och lätt skrivövning är blackout poetry. Alla deltagare får ett par boksidor och en tjock tuschpenna och övningen går ut på att stryka över nästan alla ord men lämna kvar några som tillsammans blir en dikt. Man kan också ringa in de ord man vill ha eller måla bilder runt orden. Vi valde att gallra en bok som inte lånats ut på väldigt länge för att låta den få ett nytt liv i en ny berättelse. Man kan välja olika böcker från ny och gammal skönlitteratur till komplicerade faktaböcker för att få olika textunderlag till dikterna.

Diktträd

Vi avslutade med en friare och lite mer avancerad övning som vi kallar för diktträd. Vi skapade mallar som bestod av ett träd med ordet ”frihet” skrivet vid rötterna. Sedan fick tjejerna skriva ner ord de associerade med frihet eller, som en deltagare föreslog, ord som är motsatsen till frihet. Sedan fortsätter man skapa grenar utifrån de nya orden och associerar till dem, till exempel, ”frihet – fåglar – vingar – flyga – falla” och så vidare. Slutligen kan man använda dessa ord för att skriva en hel dikt.

Avslutning

Vi avslutade med att de som ville fick läsa upp sina dikter. När en vågade, vågade flera och vi fick höra många fantastiska texter. Sedan fick deltagarna skriva rent eller montera sina alster på bakgrunderna vi skapat i början av workshoppen. Efter det fikade vi med saft och lyckokakor. Verken är just nu utställda tillsammans med Fristadsmobilen och kan beskådas på Torget i Kulturcentrum under hela november månad. Recept på lyckokakor: https://www.tasteline.com/recept/lyckokakor-2/

Skribent: Anna Karlsson, barnbibliotekarie på Sandvikens folkbibliotek

 

 

Sök inlägg

Filtrera