Mellan Trampolin och biblioteket finns ett nybyggt galleri där det under april och maj hänger en utställning med Lena Sjöbergs originalbilder från boken Cirkusloppor på luffen. Utställningen är inlånad från landstinget Gävleborg som med sin satsning Se en bok! vill locka till nyfikenhet och intresse för bilderböcker och ge möjligheter att se, uppleva, inspireras av och samtala kring samtida bilderbokskonst.
Under våren har vi erbjudit förskolegrupper att komma hit till Trampolin och arbeta pedagogiskt kring utställningen och boken. Varje tillfälle har inletts med att vi läser boken högt och pratar om bilderna och texten. Vad ser vi? Vad händer? Som det ofta gör när man läser för barn dyker det upp en hel del frågor och kommentarer kring allt möjligt, och de lägger ofta märke till detaljer i bilderna som man kanske inte har sett tidigare.
Efter den första läsningen är det dags att titta på utställningen. Barnen får varsin post-it-lapp som de uppmanas att placera bredvid den bild de tycker var särskilt spännande, vacker, konstig eller som de på annat sätt fastnade för. Alla får sedan berätta varför de valt just den bilden, och vad de ser. På det sättet kan alla göras delaktiga och uttrycka sin åsikt. De barn som av olika anledningar inte vill eller kan prata i gruppen kan ändå göra ett val och peka på något i bilden som hen fastnat för. I några grupper, där barnen kanske är lite mer vana vid bildsamtal, flyter samtalet lättare. Det dyker upp spännande frågor och vi ser nya saker i bilderna. I andra grupper går det lite snabbare, men så får det vara. Kanske blir det längre samtal nästa gång.
När vi har pratat färdigt om bilderna förflyttar vi oss till studion för använda inspirationen från boken och utställningen i ett eget skapande arbete. Alla barn får en varsin kartongmall att utgå ifrån, men sedan är skapandet fritt. Vi pratar lite om cirkus och vad cirkuslopporna i boken kunde göra. Finns det annat man kan göra på en cirkus? Vad kan din cirkusloppa göra? På bordet är det framdukat olika typer av material som piprensare, färgglada pompoms, papper, tyg, filt, band, pärlor och plastögon. De vuxna får hjälpa till med häftapparater och limpistoler.
Alla de fantasifulla lopporna ska sedan fotograferas. Vi använder en iPad och appen BookCreator för att ta en bild och tillsammans med barnen skriva en liten text om vad just deras loppa kan göra på cirkusen. Varje barn gör en egen sida med foto och text och alla sidor tillsammans bildar sedan en e-bok som går att läsa på iPaden, men också skrivas ut och häftas ihop till en pappersbok som barnen får ta med sig tillbaka till förskolan.
Efter det intensiva arbetet med att skapa loppor och färdigställa e-boken brukar det också finnas tid att röra på sig inne i berättarrummet. Inget besök på Trampolin utan lite lek i vår roliga koja!