Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Sätt färg på Isbjörns kalsonger

769843BC-B866-40B0-A118-83284703CF07-e1551085801485.jpg

Fantasifabriken är Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet för barn 3-5 år. I samarbete med kulturskolan och biblioteket planerar vi olika teman och låter barnen uppleva berättelser med ord, bild, musik och rörelser. Vid det här tillfället läste vi den humoristiska boken Isbjörns kalsonger och vi hade en riktigt rolig förmiddag.

 

Isbjörns kalsonger av Tupera Tupera är en skojig bilderbok som tilltalar både små och stora. Isbjörn har helt enkelt tappat bort sina kalsonger och ber sin vän musen om hjälp. Boken har utstansade hål där läsaren ser ett par kalsonger och bläddrar man vidare får man reda på vem de tillhör. Barnen gillar att gissa och det är spännande att se om det var som de trodde.

I slutet av boken hittar äntligen Isbjörn sina kalsonger… men var tänker vi inte avslöja.

Efter vi läst var det dags att skapa i studion!

 

vilken dag? vilken kalsong?

 

 

Det är inte bara Filip och Fredrik som gillar flanellografen utan även vi på Trampolin! En flanellograf är en träskiva klädd med filt som man kan sätta upp text och bilder på genom att limma fast filt på baksidan av pappret. Den är bra att använda när vi ex. gör berättelser eller film eftersom det är lätt att flytta och ändra om på tavlan. Äger man ingen flanellograf beskriver vi ett annat tips längre ner på sidan. På flanellografen hade vi förberett en stor Isbjörn i fyra delar och pratbubblor med veckodagarna. På bordet i Studion fanns det massor av mallar och material att använda så barnen kunde skapa snygga underbyxor till Isbjörn.

Ett par sommarkalsonger

När man dekorerat klart var det dags att byta kalsong på Isbjörn och välja vilken veckodag han skulle bära dem på. Det fanns även olika munnar i filt att välja mellan så Isbjörn kunde ändra ansiktsuttryck. När allt var ordnat blev Isbjörn fotograferad i sina nya kalsonger som barnen fick berätta om, och slutligen blev det en tjusig e-bok. Klicka här så kommer du till boken.

 

Det är roligt att byta kalsonger på Isbjörn

tvätta och hänga på tork

Efter att Isbjörn haft sina kalsonger var det dags att tvätta och hänga dem på tork. I rummet hade vi spänt en tvättlina och på golvet stod en tvättkorg med klädnypor och en gammal tvättbräda. Barnen fick tvätta kalsongerna och sedan hänga upp dem på tork.

 

Isbjörn som klippdocka

Har man inte någon flanellograf går det att göra Isbjörn som en klippdocka i vanligt papper. Kopiera upp mallen och låt sedan barnen skapa kalsonger, kläder och andra associoarer. Det går sedan att göra ett klädstreck i miniatyr med små klädnypor där barnen får hänga upp Isbjörns alla kläder. Garanterat gulligt!

 

 Papper, färgpennor,sax och lim

material för dekoration ex. tårtpapper, paljetter

 tyg i filt

 flanellograf

 ipad

tvättlina, tvättkorg och  klädnypor

 

 

Sök inlägg

Filtrera