Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Sagolandet – sagoberättande på olika språk!

 

 

I denna veckas blogginlägg skriver Eva Norrbelius Coleman, bibliotekarie och fristadskoordinator, om en Familjelördag på Trampolin med tema sagoberättande på olika språk. Ett samarbete mellan Litteraturhuset Trampolin, Sandvikens folkbibliotek, ABF och Sandviken Fristad.

Sagoland

På årets första Familjelördag ville vi lyfta sagoberättande på olika språk och bjöd därför in till ett Sagoland på Trampolin. Barnen fick lyssna på sagoberättande på persiska, arabiska och svenska, smaka på Elefantöron (goda persiska kakor) och skapa fantasikronor. Till vår hjälp hade vi kollegor och volontärer som pratade olika språk och kunde tolka för barnen.

Fristadsförfattaren Ashraf Bagheri

Inbjuden gäst var Uppsalas fristadsförfattare Ashraf Bagheri.
Ashraf är både journalist, förläggare och barnboksförfattare, och hon har ett stort engagemang vad gäller barns och kvinnors rättigheter.

Alldeles nyligen kom boken Mah faghat male man nabood (Månen var inte bara min) i tryck. Under samlingen berättade hon för barnen om hur boken och dess bilder blev till. Därefter läste hon för de persisktalande barn som kommit till Trampolin.

Den listiga geten

I Caféköket fick barnen vara med om en dramatiserad berättelse på både svenska och arabiska, Den listiga geten, fritt tolkad utifrån boken med samma namn. Folksagan är en av de många sagor som samlats in i syriska flyktingläger och som nu ges ut parallellspråkigt på arabiska och svenska genom ett samarbete mellan Fabula storytelling, Kulturarv utan gränser och Hhkayanätverket m.fl.

Den listiga geten

 

Fantasikronor

I Studion blev det fullt vid borden när barnen sedan skulle skapa egna fantasikronor, och fundera på vad deras eget sagoland skulle heta. Barnen fick klippa ut enkla kronor av hård papp och sedan dekorera dom utifrån sin egna fantasi. Det blev många fina kronor.

Skribent: Eva Norrbelius Coleman, bibliotekarie/fristadskoordinator i Sandvikens kommun

Sök inlägg

Filtrera