Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Rapporten Stoppa tidstjuven

Här berättar vi om rapporten Stoppa tidstjuven som handlar om barns syn på sin fritid i Sandvikens kommun.

Bakgrund

Under 2024 fick Trampolin ett uppdrag av SPIRA att undersöka barns syn på sin fritid samt vilka hinder som finns för att delta i olika aktiviteter. Spira är en kommunal satsning som handlar om att att skapa goda uppväxtvillkor för barn och unga i Sandvikens kommun. Läs mer om Spira här.

I vår undersökning fick barnen utforska sina tankar kring tid och fritid genom olika estetiska metoder. Vi nådde ca. 150 barn och ungdomar och genomförde totalt åtta workshoppar på olika platser, bland annat på Trampolin, i en skolaula och på ett bibliotek. Vi provade oss fram med olika metoder. Barnen fick exempelvis berätta genom att bygga städer, leka, göra dramaövningar, prova på rollspel, måla bilder m.m.

Här följer ett exempel på hur en av våra workshoppar gick till. Denna workshop genomförde vi på Trampolin med en klass i årskurs 2.

Vad är tid och vad är fri…tid?

Vi tog emot klassen och startade med att presentera oss för varandra, berätta om Spira och vår undersökning. Sedan värmde vi upp med två övningar.

Namnrunda med gestaltning.
Vi står i en ring och en person i taget säger sitt namn och visar pantomimiskt något som hen gör på fritiden, t.ex. spela fotboll. Då spelar alla fotboll. Nästa person säger sitt namn och visar t.ex. dansa, alla dansar osv. Här får barnen på ett lekfullt sätt berätta med kroppen vad de gillar att göra.

Lappar med ord som handlar om tid.
Vi pratar om begreppet tid. Vad är tid? Vad är fritid? Vad är fri…tid… På ett stort bord ligger en mängd ord i form av små lappar. Gruppen sprider ut sig runt bordet. När musiken startar ska alla elever titta på orden, läsa dem och samla alla lappar med tidsord på, samtidigt som de rör sig runt bordet. Uppgiften är inte att få så många ord som möjligt, utan att reflektera över tid och bara ta lappar med ord som har med tid att göra. När musiken tystnar samlas vi igen. Vi lägger ut lapparna på golvet och tittar på alla ord och reflekterar tillsammans. Tänk att alla lappar handlar om tid!

Här är några citat från olika barn under workshoppen.

Nu är det dags att stoppa tidstjuven!

Barnen får höra historien om tidstjuven. Här är en kort sammanfattning av berättelsen.

Det finns en stad där alla bara ligger
och sover. Det är nämligen så att tidstjuven har varit där och tagit all fritid.
Det finns inte längre något att göra.
Vi måste stoppa tidstjuven och ta tillbaka allt som är viktigt att göra på
fritiden.

Vi bygger den aktiva staden

Vi tar med barnen in i vår Studio där vi har tagit fram material och grunden till en stad. Barnen får i uppdrag att skriva på skyltar vad som behövs i en stad för att invånarna ska få en meningsfull fritid. De placerar ut de olika skyltarna i staden. När staden är full av skyltar ställer vi oss runt staden. Tillsammans läser vi och pratar om vad som står på skyltarna.

Vi bygger den aktiva staden av kartonger, toarullar, mönstrade och färgade papper, piprensare m.m. Vi reflekterar över vad det finns för likheter/olikheter med den stad vi byggt upp och staden Sandviken som barnen bor i.

Vad är viktigt för mig?

Barnen får i uppdrag att vika ett A4 papper på mitten. På halva pappret ska de rita vad de gillar att göra på sin fritid. Eleverna tecknar och efter en stund får de nästa instruktion. På den delen som är kvar får de rita det som de vill göra men inte kan/får göra på sin fritid.

Avslutande samtal

Vi avslutade workshoppen med att fika tillsammans och samtala kring olika frågor.

Dela upp ett papper i fyra delar.
Ruta 1: Skriv det du gillar att gör på fritiden.
Ruta 2: Skriv varför du gillar att göra just den
här aktiviteten.
Ruta 3: Skriv något som du gärna vill göra
som du inte gör på din fritid
Ruta 4: Skriv vad som hindrar dig från att
delta i den här aktiviteten.

Reflektioner från Trampolin efter workshoppen

Efter varje workshop sammanfattade vi våra egna tankar. Det kunde vara iakttagelser, tolkningar eller mönster som vi såg. Här är ett exempel:

Resultat från rapporten

Rapporten har överlämnats till SPIRA och används nu som ett underlag i deras fortsatta arbete med barn och unga. Barnens berättelser har redan bidragit till flera positiva insatser, exempelvis finns nu en möjlighet för familjer och ungdomar att låna gratis badkort via kommunens bibliotek! Läs mer om detta initiativ här.   

Sök inlägg

Filtrera

Inlägg efter månad