Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Rapport från invigningen av Trampolin

Invigningen av Trampolin lördagen den 5 april blev en riktig fest, ett kalas i flera timmar där barn i alla åldrar, ungdomar och vuxna deltog!

Nassim al Fakir och elever från Kulturskolan bidrog till den härliga stämningen genom sina uppträdanden på två olika scener.

Utanför biblioteket kunde barnen få ansiktsmålningar, möta Rädda barnen som delade ut material och ballonger och mumsa i sig bullar och festis som vi bjöd på. Där startade också frågetävlingen ”Gissa vem jag är och var jag bor! som blev väldigt populär! Tretton figurer ur böcker, sagor, spel och filmer hade spritt ut sig på Kulturcentrum, och det gällde att hitta alla och lista ut vilka de var! Ungefär 50 barn lämnade in svar och fick ett färgglatt armband – Jag hjärta berättelser! Bland de rätta svaren drogs tio vinnare som får en bok eller en CD-skiva. Läs mer här om tävlingen, de rätta svaren och vinnarna.

Invigningen CollageSjälva invigningsceremonin ägde rum inne i biblioteket kl. 13.00 Nassim al Fakir var konferencier och presenterade verksamhetsutvecklarna Karin Forsgren Anderung och Elin Folkesson samt politikerna Ulf Gillström (ordförande i kultur- och fritidsnämnden) och Monica Jacobsson (kommunalråd). Banden runt den symboliska trampolinen klipptes av fyra av sagofigurerna medan en trumvirvel spelades. Det hela avslutades med en pampig fanfar!

Dansande barn gånger tre

När invigningsceremonin var avklarad öppnades portarna in till Trampolin, och alla besökare vällde in i lokalerna. Dagen till ära var korridoren i Trampolin fylld av helium-ballonger i vackra färger!

Invigning Trampolin collageInne i Trampolin kunde man delta i en Låtverkstad, skapa cirkusloppor och rimma dikter i Studion, lyssna på berättelser ur Berättarryggsäcken, rita på bordet och väggen, leka i kojan m.m. Ungdomar från Björksätra hade rullat chokladbollar hela förmiddagen och bjöd på färgglada bollar i vårt cafékök.

Under eftermiddagen kunde vuxna också lyssna på när Tramplins arkitekt Eva-Johanna Isestig berättade om designprocessen, när Tinne Wennerholm berättade om hur man kan ”Se en bok” och när kultur- och fritidschef Kenneth Johansson berättade om Kulturcentrum under en rundvandring.

I barnbibblan erbjöds bokquiz, ordtävling -hur många olika ord kan du hitta i Trampolin (rekordet var 58 stycken!) – samt sagoläsning.

IMG_1080I samband med invigningen var det vernissage för utställningen av Lena Sjöbergs originalillustrationer till Cirkusloppor på luffen i ett nytt galleriområde mellan Konsthallen, Biblioteket och Trampolin.

Nytt för dagen var också den väggfasta överdimensionerade pärlplatteinstallationen som David Palmberg designat inför invigningen och som kommer att hänga kvar permanent. Besökare i alla åldrar sågs bygga olika figurer, bokstäver och mönster under dagen!

En sån här dag är det många som ska tackas, och under invigningsceremonin tackades särskilt alla de barn som medverkat under designprocessen och de finansiärer som ställt upp under projektet och med riktade medel till färdigställandet av Trampolin. En Tack-skylt finns uppsatt permanent i Trampolin, där man bl.a. kan läsa förnamnen på alla barn och ungdomar.

Efter invigningen fortsatte tackandet på ett mingel för samarbetspartners och finansiärer. Även de vuxna som var med och arbetade under invigningen tackades. Onsdagen efter invigningen tackades de cirka 40 ungdomar som arbetade med invigningen på olika sätt med en ”pizza- och filmkväll” på Trampolin.

Vi som arbetar med Litteraturhuset är så nöjda med invigningen och vill bara framföra ett sista TACK till alla er som kom och gjorde vår stora dag så lyckad!

Sök inlägg

Filtrera