Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Pyssla, greja, skapa och berätta

Vi använder oftast inte ordet pyssla om det vi gör tillsammans med barnen här på Trampolin. I stället använder vi ord som skapa, eller ord för någon särskild teknik som till exempel att arbeta med collage, måla eller bygga skulpturer. Ordet pyssel kan signalera att det skapade är mindre värt, att det mer handlar om tidsfördriv än ett medvetet uttryck. Eftersom vi vill ta barns berättande och uttryck på allvar, väljer vi att avstå från pysslandet. I alla fall för det mesta.

Pysselböcker collage

Oavsett vilket ord man använder så finns det många bra tips på aktiviteter att inspireras av i olika pysselböcker. Här är några exempel från böckerna här ovanför som vi inspirerats av på senare tid och skulle kunna tänka oss att bygga vidare på:

Pyssel Natur

Små oemotståndliga fröfåglar ur Floras naturpysslor, av Kristina Digman lockar till berättande. Vilka är de och vad händer när de träffas? Lite pilligt att göra med små barn kanske, men det går ju också att välja större saker som löv eller stenar att måla på. Alla fåglar kanske kan flytta in i ett stort gemensamt träd? Vad händer där?

Pyssel Fotoautomat

Att ordna en fotostudio är något vi har gjort flera gånger i våra öppna workshops. I den alldeles nya boken Gör det själv av Eva Candelier och Coline Girette hittar vi ett roligt och enkelt sätt att göra egna masker, hattar, glasögon och skägg på pinne. Det kanske kan vara en idé till den fotostudio vi planerat in på ett bilderbokskalas i biblioteket i vår? Vi kan göra Billys prickiga basker, Plupps blåa hår och orange halsduk eller Pettsons höga hatt, glasögon och skägg.

Pyssel Skylt

Eller varför inte göra dörrskyltar med budskap? Kom in! Stå kvar! Stick härifrån! Vad vill du säga? Det här tipset finns i Pyssla med mig: 50 projekt för stora och små kreatörer av Karin Schaefer.

Pyssel teaterOch i en bok vi ständigt återkommer till, Show me a Story: Craft Projects and Activities to Spark Children´s Storytelling av Emily K. Neuburger, finns den här lilla portabla dockteatern. Var och en kan göra sin egen, eller varför inte göra en stor tillsammans där olika figurer kan mötas?

Pyssel Fixa Pyssel Låda

I Clara Lidströms och Annakarin Nybergs Fixa: steg för steg, hittar vi den här postlådan som är gjord av en kartong, lite papper, färg och ditlimmade godisar (!). En postlåda kan sätta igång fantasin och stimulera till berättande på många sätt. Förutom att barnen kan skriva brev till varandra, eller till någon fantasifigur, så kan det kanske dyka upp hemliga meddelanden eller uppdrag som inledning på en workshop.

Vi får se om någon av de här projekten dyker upp i någon workshop hos oss (eller er) någon gång framöver.

 

 

Sök inlägg

Filtrera