Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Portalen – Skapa magi med plast

Portalen är Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet för barn 9-11 år. Under hösten har vi träffats varje vecka och spelat Skuggspelet som är inspirerat från Harry Potter och andra fantasifulla berättelser. Varje vecka har barnen utfört uppdrag som bygger på berättande och skapande i olika former. I det här blogginlägget vill vi berätta om hur vi använde krympplast för att skapa magi.

skuggoween

 

Vi startar alltid Portalen med en samling i Café Köket och den här veckan hade vi också en gäst, nämligen Ann-Sofie Åberg. Ann-Sofie är bibliotekarie men även fotograf och det är hon som har tagit de fina bilderna här nedanför. När vi kände oss redo sa vi ”skuggmo in” och sedan var det dags att öppna spellådan för att läsa veckans uppdragskort.

Skuggvärlden firar Skuggoween som är en gammal och ruskig tradition som kräver dekorationer och symboler. För att visa Skuggoween vördnad ska du måla en skugg-skalle under tystnad. Den ska sedan skickas med skuggposten till Skuggministeriet. Uppdrag 8: Gör en skuggskalle som sedan skickas till Skuggministeriet. OBS! Noggrannhet belönas! Tysta leken börjar nu…”

skuggskallar

I Kraftcentralen fanns färdiga skuggskallar för skuggmedlemmarna att färglägga. Det spelades lugn musik för att komma i rätt stämning och skuggskallarna målades med vanliga färgpennor i olika färger. Skuggmedlemmarna pratade inte med varandra utan var fullt koncentrerade på sin uppgift som sker på en viss tid.

När tiden var ute skyndade vi att lägga ner skuggskallarna i en pappkartong som det stod Till Skuggministeriet  på och paketet lämnades kvar i Kraftcentralen. Skuggmedlemmarna fick sedan roa sig i Berättarrummet, vilket brukar vara mycket uppskattat, där kan de klä ut sig och leka. Under tiden skyndade spelledarna sig att lägga skuggskallarna på en plåt med bakplåtspapper och in med dem i ugnen på 130 grader. Plasten krymper snabbt i den varma ugnen så det gäller att passa dem, ifall de behöver lite hjälp under krympningsprocessen.

När skallarna hade krympt fick de svalna något och sedan lades de ner i kartongen och adressen ändrades, Till Skuggspelet.

Paketet från Skuggministeriet

Paketet från skuggministeriet

 

Vid återsamlingen knackade det plötsligt på dörren och en Skuggbrevbärare stack in sitt huvud i dörröppningen. Skuggbrevbäraren berättade att ett paket hade kommit till Portalen och vi placerade det på bordet. Alla var fulla av förväntan! Vad kunde det vara i paketet? När paketet öppnades blev barnen förtjusta när de insåg att det var deras skuggskallar som hade krympt.

Hur hade det gått till? Magi?

Barnen kom med förslaget att skuggskallarna var som ett medlemskort för skuggmedlemmar. När man kommer till Portalen ska kortet visas för att skuggmedlemmen ska få komma in. Skuggskallen är också bra att identifiera sig med, om någon skulle utge sig för att vara en skuggmedlem.

 

Magi?

Spelet avslutades som vanligt med den elektriska tärningen och ”Bertie Botts” som vi har berättat om i tidigare blogginlägg. Gången därpå fick barnen visa sina fina ”medlemskort”  i dörren för att komma in till Portalen.

Verktyg och Material:

 krympplast

Finns att köpa i bokhandeln/hobbyaffären

 Färgpennor/Tuschpennor

 bakplåtspapper

 ugn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera