Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Portalen – Att berätta med en tidning

Portalen är Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet för barn 9-11 år. Under hösten har vi träffats varje vecka och spelat Skuggspelet som är inspirerat från Harry Potter och andra fantasifulla berättelser. Varje vecka har barnen utfört uppdrag som bygger på berättande och skapande i olika former. I det här sista blogginlägget om Portalen vill vi berätta om när vi skapade en tidning och avslutade med en spelhåla.

Det näst sista uppdraget i Portalen blev att sammanfatta höstens Skuggspel med att göra en ljudtidning. Vi började som alltid med en samling och tillsammans trädde vi in i Skuggspelet.

På det näst sista uppdragskortet stod det…

”Skuggnytt är skuggvärldens dagstidning och det är viktigt att den kommer ut i tid för annars blir tidningens prenumeranter missnöjda. Tidningsredaktionen jobbar febrilt för att hinna få ut Skuggnyheterna i tid. Skuggredaktören styr över sin redaktion med en järnhand och det gäller att följa med i tempot.

Uppdrag:9

Gör klar Skuggnytt  för tryckning! Spela in nyheter hos redaktören!

Dörren till Kraftcentralen hade bytts ut till en skylt där det stod Skuggnytt och i rummet satt en upptagen tidningsredaktör, nämligen Sofia Lindström som vi hade som gäst från CoderDojo. Nu var Sofia i roll så hon hade namnet Sofia Sombra, Chefsredaktör från Skuggnytt. Hon hyschade på skuggmedlemmarna när de kom in i rummet för de störde henne i ett mycket viktigt samtal. När samtalet hade avslutats förklarade hon skuggredaktionens viktiga uppdrag, nämligen att nyheter skulle skrivas klart, samt läsas in på ljudfil. Det var ytterst viktigt att hinna med alla nyheter som skulle få rum i tidningen.

På den vita tavlan kunde skuggmedlemmarna se rubriker på de artiklar som skulle vara med i tidningen. Hälften av artiklarna var redan färdiga och resterande skulle fyllas på med text från skuggredaktionen. Tidningssidorna var gjorda i Power Point och var utskrivna i färg.

Här kunde skuggmedlemmarna välja fritt om de själva ville skriva en artikel eller om de hellre ville läsa in en som redan var färdig. Valde de en färdig text fick de först träna på att läsa igenom texten innan det var dags att spela in den på en ljudfil.

På Ipadsen hade vi laddat ner Voice Plus som är en enkel app som kan förvränga rösten så att det låter som ett spöke, mygga, robot med flera. Det här tyckte skuggmedlemmarna var roligt eftersom de kunde ändra sina röster så det passade till artikeln. Här kan du lyssna på några artiklar från tidningen Skuggnytt.

Väder

Skuggklapp

Skuggbakartävling

Skuggläsarnas bästa boktips!!!!!!!

Tidningen Skuggnytt var rolig att göra med hjälp av appen och samtidigt blev det en sammanfattning av vad vi gjort med under hösten.

När spelplanen är fylld är spelet avklarat!

Spelplanen blev slutligen fylld av de uppklarade uppdragen och vi avslutade i spelhålan. Även vid det här tillfället lånade vi in Sofia Lindström från CoderDojo. Hon pratade om sin verksamhet och skuggmedlemmarna fick tävla med den lysande tärningen som är ett programmerat spel som gjorts på CoderDojo.

Sällskapsspel

Skuggmedlemmarna fick även spela sällskapsspelet Dixit som är väldigt inspirerande med vackra målade bilder. Dixit går ut på att man ska hitta på ord som passar till olika bilder och spelet passar ung som gammal. Brädspel kan vara både språkutvecklande och skojigt! Alla har inte möjligheten att spela ett sällskapsspel tillsammans med andra på fritiden, så vi har redan planer på en spelhåla för ungdomar till våren.

Skuggspelet är slut för den här gången och till våren kommer det att utvärderas. Vår förhoppning är att materialet kommer att kunna anpassas för skola och fritidsverksamhet. Skuggspelet kommer troligen att finnas för utlåning på Trampolins hemsida, så håll ögonen öppna!

Verktyg/material för att skapa en ljudtidning:

 tidning med rubriker & Ingresser

 några Färdiga artiklar

 ipads/voice app

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera