Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Plupps värld – i en skokartong

I Litteraturhuset Trampolins öppna verksamhet Fantasifabriken för barn 3-5 år genomförs spännande aktiviteter varje vecka. I samarbete med kulturskolan och biblioteket planerar vi olika teman och låter barnen tillsammans med en vuxen skapa och uppleva berättelser med ord, bild, musik och rörelser. 

På Fantasifabriken hade vi i början av februari fjälltema, vilket passade utmärkt med tanke på all snö som har singlat ner över landet. Första tillfället fokuserade vi på vad man kan göra i fjällen, som att åka skidor eller skoter. Vid det andra tillfället fick barnen lära känna den lilla figuren Plupp, en barnboksfigur som förknippas med fjällvärlden. Inga Borg, skaparen av böckerna, gick bort förra året. Under sin levnadstid hann hon skriva många böcker om Plupp och hans vänner. Trots att Plupp är en klassisk barnbokskaraktär är det inte självklart att alla barn och vuxna känner till hen.

högläsning

Vi började med att sjunga vintersånger och sedan valde vi att läsa början av boken Plupp bygger bo. Även om Plupp är förtjusande så kan nog böckerna upplevas långa av barn och rastlösa vuxna. När vi planerar och går igenom vilka böcker vi ska använda i verksamheten tittar vi på flera aspekter och det är viktigt att en bok inte är för lång och gärna med ett större format på bilderna. Ett alternativ är att scanna eller fotografera av bilderna och sedan projicera dem på väggen så att alla barn kan se bilderna tydligt.

Boken Plupp bygger bo handlar om att Plupp vill bygga sig ett eget bo och Plupps funderingar över hur det ska göras. Hans vänner Hermelin och Lämmel visar gärna upp sina hus men Plupp inser att deras bon är alldeles för trånga. Plötsligt kommer Plupp ihåg att hen har sett hur människor på fjället har byggt sig fjällkåtor och bestämmer sig för att bygga något liknande.

Vi läste fram till när Plupp har byggt klart sitt bo och myser tillsammans med sina nöjda vänner.

Om barn och föräldrar är nyfikna på fortsättningen finns det alltid böcker att låna på biblioteket och vi uppmuntrar detta genom att ställa upp ett antal böcker på ett inbjudande sätt i Caféköket.

 

Plupp bygger bo

 

Plupps värld i en skokartong

 

I Studion var det sedan dags för barnen att skapa med olika material och bilder som inspiration. En skokartong kan användas till mycket och den här gången skulle den bli Plupps fjällvärld. Barnen fick börja med att göra sin egen Pluppfigur av en gammal äggkartong, garn, filt, flirtkulor, plastögon och pom-pom bollar.

Här hade vi förberett material som passade till Plupps utseende men självklart var det upp till barnen själva hur de ville att Plupp skulle se ut. Några Pluppfigurer fick rosa hår istället för blått och en leopardmönstrad scarf istället för en orange halsduk.

Allt efter tycke och smak!

 

Material
Pinnar och golvmatta

För att bygga Plupps hus använde vi pinnar, en gammal golvmatta, snören och en limpistol. Den gröna heltäckningsmattan ser ut som mossan på Plupps hus men det går det såklart att använda sig av andra material som ex. filttyg eller mossa från skogen.

Barnen kunde på ett enkelt sätt göra en bakgrund som passade, marken gjordes av ett vitt papper med lite vadd och genast känns det som ett vinterlandskap. I ett av barnens kartonger hade snön smält och grästuvor tittade fram och i en annan låda hade Plupp fått en eldstad med ett kokkärl, så att Plupp kunde laga mat.

Barnen fyllde sina lådor med allt möjligt!

När de var färdiga kunde de enkelt bära hem sin skokartong med allt de gjort och förhoppningsvis fortsatte leken och skapandet där hemma.

Tänk att en hel fjällvärld kan rymmas i en skokartong…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Material:

 En skokartong eller liknande

 äggkartong, flirtkula, pom-pom boll

 plastögon, filttyg, garn

 Pinnar, golvmatta eller mossa

 Papper, pennor, lim, sax

 limpistol

 

Sök inlägg

Filtrera