Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Pennvärldar!

Nu startar skolorna igen och varför inte ta en dag till att hylla pennan! Denna genialiska enkla uppfinning som kan skapa stor konst! För dig som är extra intresserad av pennans utveckling genom tiderna kan besöka Tekniska museets hemsida.

Handen och hjärnan

Forskaren och läkaren Göran Lundborg har skrivit flera böcker om handen och hjärnan, och att använda sina händer innebär att stora delar hjärnans motoriska och sensoriska delar aktiveras. Att använda dina händer innebär att du använder hjärnan! Och våra händer är till för att användas! Det är extra viktigt i vårt digitaliserade samhälle att barn får använda sina händer och att det finns tid och plats för de estetiska ämnena i skolan som slöjd, bild och musik, som främjar barns utveckling. Göran Lundborg säger att ”Idag, mer än någonsin tidigare, gäller det att värna om handens möjligheter, dess skapande kraft och kreativitet, dess känsel och känsla.”

Fantasifulla pennställ

Skaparskoj är Trampolins öppna verksamhet för barn och vuxna som gillar att skapa och berätta tillsammans. Vi utgår från olika teman och material där kreativiteten och skaparglädjen står i fokus. Vid ett tillfälle bestämde vi oss för att hylla pennan. Vad kan man göra med en penna då? Ja rita och skriva med såklart men en penna kan faktiskt förvandlas till allt möjligt. Så här gjorde vi! Efter att vi presenterat oss för varandra och värmde vi sedan upp med en enkel dramaövning, där en vanlig penna kan bli vad som helst. Vi skickade runt en penna som plötsligt förvandlades till en hårborste, fiskespö, häst, glasspinne, bandyklubba, motorcykel, ja allt möjligt.

Nu hade vi satt igång vår ”fantasihjärna” och vi var redo för att börja skapa! Tänk så mycket roligt man kan göra med en penna! Och för att hålla ordning på sina pennor, sudd, lim, saxar, gem m.m. är det väldigt bra med ett pennställ. På bordet fanns en hög med pappcylindrar i olika storlekar och hårdkartong. Perfekta material för att börja skapa fantasifulla pennställ. Genom att sätta ihop flera cylindrar i olika storlekar bildades olika figurer och världar ex. dinosaurier, slott, katter, vinterlandskap m.fl.

När pennställen är färdiga är det dags att fylla dem med pennor, sudd, linjal, tejp och sax och placera dem på bänken eller skrivbordet. Pennställen kan kanske inspirera till dikter, bilder och berättelser och förhoppningsvis blir skolarbetet lite roligare.

Sök inlägg

Filtrera