Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Pelle och världsarvet

En stor svart fjäril som landar på kanten till datorns skärm väcker nyfikenheten hos Pelle på torpet i Kalvhaga. Hur levde man här på platsen förr i tiden? Det är upprinnelsen till berättelsen i Pelle och världsarvet, utgiven i maj 2015. Boken är skriven av författaren och arkitekten Ann-Sofie Jeppson och illustrerad av Hudiksvalls-bon Jens Ahlbom.

Världsarvet som utforskas i boken är Hälsingegårdarna (på UNESCO:s världsarvslista sedan 2012).

Idén till boken fick Ann-Sofie Jeppson när hon skaffade ett torp i Kalvhaga utanför Näsviken i Hudiksvalls kommun. (Läs mer om bakgrunden till boken i en artikel på HelaHälsingland.se.)

Pelle och världsarvet 2

I boken ställer Pelle frågor om livet i och kring Hälsingegårdarna förr i tiden och får svar i berättelser om barns liv i trakten från 1918 och bakåt till 1825. Berättelserna varvas med faktarutor där ord och viktiga företeelser förklaras.

Läsaren får t.ex. möta Egon som täljer dymlingar (träpluggar av gran) till bygget av en ny vedbod, Oskar som efter en tids sjukdom får en blåvit trähäst vid gårdfarihandlarns besök och Signe som jagar iväg en björn (som visar sig vara en älg!) när hon går med korna upp till fäbodvallen.

Det som gjort gårdarna i Hälsingland kända och som bidragit till deras uppbyggnad och välståndet; linet, skogen/timmerhanteringen, jordbruket och tapettillverkningen beskrivs i längre faktatexter varvade med Jens Ahlboms illustrationer.

Pelle och världsarvet 3

Pelle och världsarvet är utgiven av Berghs förlag med stöd från Länsstyrelsen i Gävleborg och Kungafonden kultur. Till boken finns en lärarhandledning, som svarar mot läroplanen i historia och samhällskunskap, men som också innehåller fördjupningsuppgifter för högre årskurser.

Handledning – Pelle och världsarvet

Litteraturhuset Trampolin har hösten 2014 och våren 2015 publicerat rapporten Små barns perspektiv på ett kulturarv och handledningen Knacka på i ett kulturarv, som med utgångspunkt från Hälsingegårdarna ger inspiration till hur man kan möta ett kulturarv tillsammans med de allra minsta barnen.

Pelle och världsarvet riktar sig till skolbarn, men fungerar även utmärkt som en introduktion till världsarvet Hälsingegårdar för vuxna.

Sök inlägg

Filtrera