Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

På träningsläger med kattspioner

Hur smyger man som en kattspion? Hur kommunicerar man med hemlig skrift? Och hur maskerar man sig? Detta var några av uppdragen som barnen från Rapatac fick testa på i Trampolins träningsläger för kattspioneri!

Högkvarteret

I samarbete med Rapatac, som är ett läsfrämjande aktivitetshus för barn i Sandviken, så bjöd vi in barn till en workshop på Trampolin inspirerad av Anja Gatus första bok om kattspionerna på Rosengård, Man lever bara nio gånger.

Med inspiration från boken byggde vi upp ett högkvarter som barnen fick besöka. Vi använde lådor i olika former som fick bli bord, stolar och dekoration. Vi lade slarvigt slängda trasmattor på golvet för att få en känsla av ruffighet. Eftersom vi var katter passade det bra att ha ett fat med fisk och en mjölkkanna som rekvisita på bordet. På väggen satte vi fast en ritad karta över Rosengård och ur högtalarna strömmade det jazzmusik. Vi hade också en uppochnedvänd blomkruka som användes som postlåda.

Ulrika tar en fika och förbereder sig inför workshoppen.

För att vi själva skulle gå in rollen som kattspioner hade vi hårtofsar som öron, svansar av päls och varsitt spionarmband gjorda av ett enkelt snöre med en pärla runt våra handleder.

Katarina ”Kattis” är laddad!

Uppdragen

Vi tog emot barnen som karaktärerna i boken. Ulrika var Samira Karlsson och berättade för barnen vad som hade hänt henne när hon första gången träffade Pälsa och Kattis, de två kattspionerna från Rosengård. Vi tog hjälp av barnen att krydda berättelsen genom att de fick berätta om deras erfarenheter och funderingar om katter och kattspioner.

Förberedelserna fortsätter i väntan på barnen.

För att bli kattspioner blev barnen utmanade i att lösa olika uppdrag. De fick träna styrka och smidighet i boxningsringen. De fick också lära sig smyga som kattspioner genom olika dramaövningar och kommunicera på kattspioners hemliga vis. Här lärde vi ut hemliga rörelser och att skriva hemlig skrift med bakpulver.

Hur ser din kattspion ut?

Nästa uppdrag handlade om maskering och då fick våra blivande kattspioner gå på en catwalk in till Studion. På catwalken, en lång röd matta, fick de återigen fick träna sina kattspionrörelser.

I studion hade vi lagt fram skaparmaterial och mallar för kattspionmasker för dem att sätta klorna i. Här förvandlades barnen till härliga kattspioner!

Härlig kreativitet i Studion!

Kattspionväska

Vi avlutade träningslägret i Högkvarteret där de fick klura ut nummer till ett kodlås. Hur många liv har en katt? Hur långt kan en katt hoppa? Eftersom de var proffs så klarade de förstås också denna utmaning. Som belöning för sina insatser under dagen så fick de en alldeles egen kattspionväska till Rapatac.

Kattspionväskan!

I väskan låg det tio exemplar av boken Man lever bara nio gånger av Anja Gatu, flera superhemliga instruktioner och uppdrag och en blomkruka som kan användas som postlåda m.m. Vi hoppas att denna väska ska inspirera till både läsglädje och lekfulla stunder på Rapatac.

Mjau från oss!

Sök inlägg

Filtrera