Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Ordmagi i Litteraturlabbet

Hur kan en cirkusvagn i miniformat med olika rör hjälpa barn att laborera fram texter? På Litteraturhuset Trampolin har vi inspirerats av kemins laborationer och experimenterande, cirkus och trolleri när vi tagit fram idén till ett litteraturlabb.

Litteraturlabbet är samlingsnamnet för Litteraturhuset Trampolins nya satsning på skrivande för barn och unga. Drama, musik och rörelse står i fokus när barnen får laborera med ord, bokstäver, berättelser, bilder och föremål.

Vi bygger ett laboratorium

På trampolin skapar vi berättelser med hjälp av olika estetiska uttrycksformer. Vi tar ofta emot barnen i roll, så därför införskaffade vi oss labbrockar, skyddsglasögon och som pricken över i:et varsin skär och lång råttsvans. Nu var vi professor Ratz och laboratorieassistent Råttzilla. En gammal mycket sliten cirkusvagnen målades om och utrustades med provrör i olika storlekar, askar och burkar och som avslutning satte vi fast en råttsvans här också, för det skulle såklart bo en laboratorieråtta i vagnen. Nu hade vi fått ett litteraturlabb och vi kunde starta våra workshoppar.

Labbråttans berättarkurva

Som introduktion till att skriva och skapa berättelser startar vi varje workshop med en liten föreläsning i dramaturgi. Ordet dra-ma-tur-gi är rytmiskt i sig själv, så bara genom att leka med ordet skapas känslan av rytm och ton som inte bara hör hemma i musiken utan även behövs i en bra berättelse. För att skapa förståelse för hur en berättelse är uppbyggd och vilka ingredienser som behövs använder professor Ratz labbråttans berättarkurva och efter genomgången är det bara att börja laborera!

Lekfulla workshoppar

I olika workshoppar får barnen leka fram karaktärer, miljöer, konflikter och händelser som allihop är beståndsdelar i berättelser. Labbet som innehåller rör, burkar och askar som är märkta med olika kategorier som inspirerar till berättande och skrivande, exempelvis röret med drömmar, burken med oväder eller asken med kvitton.

Barnen får själva fylla på rören och burkarna i labbet med de olika kategorierna och allt eftersom rören fylls på kan barnen sedan laborera fram nya berättelser genom att dra och kombinera ihop olika delar i labbet.

Med Litteraturlabbet vill vi uppmuntra vuxna till att starta upp egna skrivargrupper, fylla på sin idébank och laborera vidare med skrivandet på sin egen arbetsplats. Vi vill skapa ett starkt nätverk i skrivarsverige där vi inspireras av varandra och delar idéer”

Trampolin skickar parallellt med sina workshoppar ut fortbildningsmaterial till pedagoger, bibliotekspersonal och andra skrivarintresserade vuxna som arbetar med skrivande för barn och unga. Genom prenumerationer på Litteraturlabbet med handledningar och digitala träffar, sprider vi Trampolins metoder till andra intresserade i regionen och landet.

Vill du ta del av våra workshoppar och/eller delta i vårt skrivarnätverk? Läs mer om Litteraturlabbet här!


Sök inlägg

Filtrera