Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Nyskrivna texter för barn – nu i poddformat!

Här kommer ett gästinlägg från Karin Forsgren Anderung som arbetar som verksamhetsutvecklare inom Litteratur på Kultur Gävleborg. Ni känner säkert igen hennes namn. Hon har tidigare varit verksamhetsutvecklare här på Trampolin och är en av författarna till boken om Trampolinmodellen. Nu arbetar hon bland annat med att utveckla litteraturen som konstform i länet och här berättar hon om två nyskrivna texter av lokala författare.

Ett särskilt uppdrag i en speciell tid

Våren 2020 stod vi i början av den pandemi som har dominerat livet för oss alla sedan dess. Det stod tidigt klart att kulturen skulle drabbas hårt, och Kultur Gävleborg, Region Gävleborg lyste av denna anledning i april 2020 ut särskilda uppdrag till kulturskapare. Åtta av dessa uppdrag tilldelades författare, som skrev noveller och dikter. En presentation av författarna och deras skrivprocess samt hela texterna finns att läsa här. Två av författarna, Viveka Sjögren Bangoura och Per Berg, valde att skriva texter för barn.

Och citronfjärilen. Gul. av Viveka Sjögren Bangoura

Viveka Sjögren Bangoura har i arbetet med sin diktsvit Och citronfjärilen. Gul. lyssnat in de allra yngsta samhällsmedlemmarnas upplevelse av det som pågår. ”Barn behöver få prata, fundera, vända och vrida på verkligheten. Min förhoppning var och är att det här skulle kunna bli ett underlag för sådana samtal.” skriver Viveka om sin skrivprocess.

Viveka Sjögren Bangoura, foto: Zackarias Bergsteinsson

Vivekas text har än så länge inte fått sina färdiga bilder, men några skisser och utkast finns.

Skiss av Viveka Sjögren Bangoura

Ensamma tillsammans av Per Berg

Per Bergs novell Ensamma tillsammans handlar om Elton och hans familj mitt i corona-vardagen. När Elton börjar drömma mardrömmar och se märkliga saker i huset är det början på ett mysterium med kopplingar till Spanska sjukan. Novellen riktar sig till barn 10-12 år men funkar även för äldre barn (och för vuxna!).

Per Berg, foto: Diana Villa Guevara

Poddserien ORD I TID

Den 23 mars lanserades poddserien ORD I TID – litterära betraktelser under en pandemi, där författarna själva samt skådespelare från Folkteatern Gävleborg läser novellerna och dikterna från utlysningen. Poddarna innehåller också korta intervjuer där författarna berättar om tankarna bakom sina texter.

I avsnitt 3 hittar ni Per Bergs novell, inläst av skådespelaren Björn Johansson. Viveka Sjögren Bangoura läser själv sina dikter, ljudsatta av Anders ”Kråkan” Ågren i avsnitt 8.

Gå in här och lyssna på poddarna, gärna tillsammans med barn i din närhet eller barngruppen som du arbetar med.

Skribent: Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare inom Litteratur på Kultur Gävleborg

Sök inlägg

Filtrera