Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Maryam och mormorsmålet: del I

چمدان مادربزرگ  Mormors väska 

Under våren kommer Sandvikens folkbibliotek att arbeta med boken Maryam och mormorsmålet av debuterande författaren Minoo Shams, tillsammans med fritidsgården Rapatac. Barnbibliotekarie Anna Karlsson delar i denna text med sig om hur de arbetar!

En släkting från hemlandet

Valet av bok kom sig av ett fokusgruppsarbete där barn och unga tillfrågades om vem de helst ville bjuda in till Sandviken. Svaret kom rakt från hjärtat och löd: “min farmor i Syrien”, “mina syskon i Eritera”, “min morfar”, “min kusin”. Samtalen visade att hemmet, familjen och släkten är oerhört viktiga för alla barn men det är inte förvånande att önskan att få träffa dem var särskilt stark hos dem vars familjer lever i diaspora. Det var så vi kom på idén att bjuda in Minoo Shams för att prata om sin bok på en Mormorsmålsfest i Sandviken. Festen kommer att hållas på fritidsgården och planeras av en särskild festkommitté.

Berättelsen om Maryam

Boken handlar om Maryam vars familj tvingas fly undan kriget i Iran och vi får följa hennes möte med ett nytt land och ett nytt språk. En särskilt gripande händelse i boken är Maryams avsked av sin mormor och det tomrum som uppstår men också det starka band som finns kvar. Vi gillar att Maryam beskrivs som en envis och bestämd tjej som hittar sin egen väg i allt det nya, även om hon får hjälp av vännen Ida. I boken hittar man också underbara färgbilder av illustratören Katarina Strömgård.

Upptäckarväska

Inför författarbesöket kommer deltagarna på Rapatac att under sju veckor läsa boken tillsammans med fritidsgårdens läspedagog. Efter högläsningen kommer de med hjälp av en upptäckarväska från biblioteket få inspiration till sitt eget skapande och berättande. I väskan finns föremål från boken, en handledning och skaparmaterial. Aktiviteterna är kopplade till olika händelser i boken med sidhänvisningar och innefattar allt från bild till teater, skrivande, högtidsfirande, matlagning och odling.

Handledningen

Ladda ner handledningen här! I del II kommer vi att berätta hur det gick med mormors väska och bjuda med er på en riktigt Mormormålsfest!

Skribent: Anna Karlsson, barnbibliotekarie på Sandvikens folkbibliotek

Sök inlägg

Filtrera