Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Litteraturprojekt med piratfest och författarbesök

Under våren 2017 startade Trampolin ett samarbete med kulturskolan och biblioteket kring ett litteraturprojekt. Litteraturprojektet är ett sätt att uppmuntra barn att bli intresserade av böcker och läsning med olika estetiska uttrycksformer. Under hösten har alla elever i åk.5 blivit inbjudna till Kulturcentrum i Sandviken för att följa med på en resa över Ishavet inspirerad av Frida Nilssons bok Ishavspirater. Här kommer en kort beskrivning av projektet som avslutades med ett spännande författarbesök.

Varje tisdag under hela hösten har vi haft skolklasser på besök för att tillsammans med oss uppleva berättelsen om Siri och Ishavspiraterna.

Eleverna fick börja med att se en dramatisering.

Siri, som är huvudpersonen i Frida Nilssons bok, är ledsen över att Vithuvud har kidnappat hennes lillasyster Miki. Siri tänker att om hon kan samla ihop tillräckligt många diamanter, kanske hon kan köpa tillbaka sin lillasyster Miki från Vithuvud och hon ber barnen om hjälp. Eleverna skickades ut på ett äventyr över Ishavet där de besökte tre spännande platser, Polstjärnan, Snörosen och Seglen. För att få diamanter var barnen tvungna att utföra olika uppdrag, som att dansa med en sjöjungfrun, göra egna sillkungar (amuletter) och samarbetsövningar hos otäcka pirater. I slutet av upplevelseförmiddagen lämnade eleverna de diamanter de samlat in till Siri, så hon skulle kunna befria sin älskade lillasyster.

Varje klass fick med sig ett exemplar av Frida Nilssons bok Ishavspirater och en lärarhandledning så att klassen ska bli inspirerade och förhoppningsvis arbeta vidare med boken. De klasser som deltagit i litteraturprojektet Ishavspirater har även haft möjlighet under vårterminen att boka en workshop tillsammans med dans-, bild- eller dramapedagoger från Kulturcentrum. På Trampolin gjorde vi film tillsammans med eleverna. Vi fantiserade om vad som hände sedan utifrån hur långt klasserna hunnit läsa i boken. Varje grupp fick låna en påse med rekvisita som skulle hjälpa dem vidare i berättandet. Eleverna var väldigt påhittiga och gjorde både spännande och roliga filmer.

Filmworkshop – det är kul att klä ut sig och kreativiteten flödar.
Filmworkshop – det behövs många rum när man filmar så att man får skapa i lugn och ro

 

piratfest och författarbesök

 

Som avslutning av Ishavsprojektet (för den här gången) bjöd vi in alla klasser till en piratfest på Kulturcentrum. Klasserna fick en personlig inbjudan där de med hjälp av en rebus skulle lista ut lösenordet för att komma in på piratfesten, och med en uppmaning att de gärna fick klä ut sig.

Den 24 april 2018 var det dags för den efterlängtade piratfesten och några modiga elever hade målat piratskägg och pyntat sig med olika huvudbonader.

Intresserade elever ställer frågor till Frida Nilsson

Barnen kom till en rökfylld lokal där det var tjo och tjim, där lyckliga pirater firade med Siri och Miki som äntligen hade återförenats. Ett band spelade musik och Siri berättade om det fasansfulla som hade hänt men nu var alla glada igen. Plötsligt avbryts feststämningen när Vithuvud kommer in på scenen, men Siri är stursk och tycker att Vithuvud borde säga förlåt, eftersom det är hans fel att allt det hemska hade hänt. Vithuvud försvarar sig och berättar att allt är egentligen bara fantasier och deras karaktärer är påhittade figurer, och den som egentligen är ansvarig är författaren Frida Nilsson. Från en skum vrå i lokalen trädde författaren Frida Nilsson fram, och slutligen fick barnen träffa den som hade skrivit den fantastiska berättelsen. Eleverna hade skrivit frågor i förväg som nu ställdes till författaren. Hur hade hon kommit på allt i boken? Skulle det komma en uppföljare? Vad hette hennes hundar? Är det kul att vara författare? När skrev hon sin första bok? Många spännande frågor ställdes till Frida Nilsson och hon avslöjade mycket för oss åhörare.

Många elever och lärare har uppskattat projektet och för de flesta barnen var det första gången de träffat en riktig författare. Med facit i handen är vi mycket nöjda och så glada att alla elever och Frida Nilsson ville komma till oss. Till hösten fortsätter Ishavsprojektet för nya elever och det ser vi fram emot.

Nu undrar ni kanske vad Frida svarade på frågan om det blir någon uppföljare till Ishavspirater, tyvärr svarade hon ett bestämt nej på den frågan. Som tur är fortsätter hon skriva böcker så vi får hålla tummarna att det snart kommer en ny spännande historia.

 

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera