Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Lek med ord: Bygg en ordskulptur!

I vår öppna verksamhet Mellis på Trampolin för 10-12-åringar händer det spännande saker varje vecka. Här experimenterar vi med olika former av bild- och filmskapande och låter barnen vara med och bestämma vad vi ska göra och hur vi ska göra det. Till varje tillfälle har vi förberett en aktivitet, men vill någon hellre pärla en pärlplatta, eller kanske måla akvarell så går det också bra.

Den här veckan var den planerade aktiviteten att leka med ord och bild och bygga ordskulpturer. Ett fantastiskt roligt sätt att fundera över ords betydelse eller kanske den egna identiteten.

ordskulptur-6

Barnen fick först välja ett ord. Det kunde vara vad som helst, men de flesta valde sitt eget namn eller namnet på en artist de tycker om. Med hjälp av enkla material som kartong, papper, tyg och lim fick de sedan fundera över vad som var typiskt för det ordet eller den personen, och dekorera varje bokstav på ett passande sätt.

ordskulpturer-bokstaver

För att ge lite inspiration och hjälp till att forma olika bokstäver hade vi skrivit ut versaler i olika typsnitt. Formen kan ju vara minst lika viktig för betydelsen som färg och dekoration.

ordskulptur-love

Den här gången arbetade vi mest med namn på personer, men vi kan också tänka oss det här som en del av ett fördjupat arbete med texter. Kanske genom att utgå från ord ur en dikt eller en sång. Hur skulle ord som storm, regn eller hav se ut till exempel?

ordskulptur-8

Själva sammanfogningen av de färdiga bokstäverna på bottenplattan sker bäst med limpistol. Det kan ta lite tid att fundera ut i vilken ordning de ska sitta, och det kan behövas hjälp att hålla bokstäverna medan en limmar, men resultatet blir oftast väldigt bra. Enklast är att börja med en stor bokstav i mitten och sedan bygga runt den och gärna uppåt, men alla sätt är möjliga.

Det är också lite roligt att låta andra gissa vilket ord en skulptur bildar. I det här inlägget har vi bilder på orden Trampolin, Katarina, Martinus (som i det norska brödraparet Marcus och Martinus) och Love (som i kärlek). Kan du se vilken som är vilken?

Sök inlägg

Filtrera