Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Läsa på höstlovet?

Förra veckan åkte Litteraturhuset Trampolin till Bokmässan för att hämta inspiration till vår verksamhet och besöket inleddes med seminariet om begreppet Läslov som introducerades på årets mässa (en snabb googling visar att det inte är ett helt nytt begrepp utan lanserades redan förra året av Akademibokhandeln, som även nu är en av de 69 medlemmarna bakom förslaget).

Läslov_Master_logo tajtare

Tanken är att höstlovet (som i jordbrukssamhället kallades potatislov för att barnen behövde ledigt för att hjälpa till med skörden) nu ska byta namn till läslov för att ge en tydlig signal om vikten av att läsa, men det handlar inte om en utökad skola. Lovet ska fortfarande vara ett lov och lusten är i centrum. Skolan ska inte ge läsläxa och inget förhör över det lästa ska ske när eleverna kommer tillbaka till skolan – det har lärarfackförbunden lovat.

Läslovet Litteraturhuset Trampolin

I panelen samtalade Johan Unenge, före detta läsambassadör och författare, Katti Hoflin, chef på Stockholms stadsbibliotek, utbildningsminister Gustav Fridolin och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunkhe synen på och vikten av läsning. Några punkter som lyftes fram var:

Lust. Det är viktigt att inte betona nyttan av läsning hela tiden. Litteratur är en konstform precis som dans, teater och musik, men läsning kopplas ofta ihop med plikt. Det måste få vara bara roligt också.

Bredda begreppet läsning. Det handlar om berättande, språk och kommunikation. Att skriva hip hop-texter eller göra manus är också bra för läsandet.

Var finurlig… Locka in skeptiska läsare genom att gå bakvägen till böckerna.  Hitta det som intresserar och utgå ifrån det, det mesta går sedan att koppla till läsande och skrivande. Det kan handla om att be barn och unga om hjälp med att marknadsföra biblioteket, att arbeta med rollspel eller att skapa en karaktär till ett spel.

… och varierad. Läslust hittas på olika sätt. För en kan det handla om att skapa en mysig plats, för en annan att utmanas med en svårare text och för en tredje kan tävlingsmoment sporra till läsning.

Och sist men inte minst:

Var en förebild. Sprid information och prata om böcker och vikten av läsning med andra vuxna, men framför allt: Läs själv och visa att böcker är något roligt!

 

 

Sök inlägg

Filtrera