Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Läsa och skapa för mellanstadiet

Bubblan av Siri Pettersen passar utmärkt som högläsningsbok i mellanstadiet.

I vår serie boktips med tillhörande förslag på skapar- och berättaraktiviteter har vi hittills mest fokuserat på mindre barn. Vi har bland annat frågat oss om det går att berätta med QR-kod, sköldpaddor eller chokladbollar. Vi har också skrivit om läsning för ungdomar och aktiviteter kopplade till miljö. Nu är det äntligen dags för mellanstadieåldern att få ett eget boktips. Går det att berätta om en bubbla?

rolig, spännande och lite läskig

Ibland dyker det lite överraskande upp ett guldkorn bland alla lästa böcker. Siri Pettersens Bubblan som följde med oss hem efter en BTJ-dag i Stockholm, gjorde inte så mycket väsen av sig bland den övriga utgivningen av barn- och ungdomsböcker, men när vi väl började läsa väcktes vår nyfikenhet. Det här är en rolig, spännande, lite läskig och tankeväckande historia som passar alldeles utmärkt som högläsningsbok för barn i mellanstadiet.

Boken handlar om tolvåriga Kine som är riktigt less på sitt liv. Hon blir mobbad i skolan och tycker att alla människor runt omkring henne är dumma. Hon vill helst bara vara i fred. En dag hittar hon en mystisk liten glaskula som hon tar med sig hem. Under natten växer kulan och på morgonen kan hon utan problem kliva in i den, men det är hon ensam om. Ingen annan släpps igenom den tunna glasväggen. Inne i kulan är Kine äntligen ensam. Dessutom kan den flyga och gör allt Kine säger. Kan det bli bättre? Eller är det för bra för att vara sant? Vad händer egentligen med allt som Kine önskar sig? Och vad är det för konstig docka som finns därinne?

Bubblan av Siri Pettersen passar utmärkt som högläsningsbok i mellanstadiet.

bearbeta det lästa

Det finns så mycket att prata om efter att ha läst den här boken. Vad är egentligen viktigt i livet? Blir vi lyckligare av att ha många prylar? Vilka konsekvenser får vårt handlande? Hur påverkas miljön av vårt sätt att leva? Eller som Kine själv uttrycker det:

”Tänk om bubblan plötsligt försvann en dag? Tänk om hon vaknade en dag i sin egen säng och tvingades stå till svars för allt hon hade gjort? Allt från hamburgerstölder och hål i väggen till bortglömda lunchlådor och bilar i diket.”

Men Bubblan innehåller inte bara filosofiska tankar om vårt avtryck på jorden. Här finns också mycket humor och roliga händelser som med fördel kan bearbetas genom eget skapande. Här är några mer eller mindre vilda förslag som dök upp under läsningen hos oss.

Skapa en egen önskebubbla

Kine kan önska sig vad som helst i sin bubbla, utom någon annan levande varelse. Ganska snart upptäcker hon att mängder av godis inte är så roligt i längden och hon börjar fundera över vad hon egentligen behöver för att ha det bra. Vad skulle du önska dig? Skapa en egen önskebubbla med collage, eller arbeta tredimensionellt och bygg din värld i en stor glasburk.

drömresan

Kines bubbla kan ta henne precis dit hon önskar. Den kan flyga upp i rymden eller dyka ner till havets botten. Vart skulle du vilja åka? Berätta med bild och/eller text om din drömresa.

gör ett alternativt uppträdande

I slutet av boken gör Kine och hennes klasskamrater ett alternativt julspel. Skulle det inte vara väldigt roligt att högläsa den här boken under hösten och sedan låta eleverna skapa ett alternativt luciatåg? Här kan man ju tänka helt fritt och inte låta sig styras av temat i boken, även om det säkert skulle gå hem hos många mellanstadieelever.

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera

Inlägg efter månad