Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Läs och skapa om miljöfrågor

Vi har tidigare publicerat en serie bilderbokstips med tillhörande idéer om hur man kan arbeta med skapande och berättande för små barn. Nu har turen kommit till ungdomsböcker och vi inleder med en tankeväckande dystopi om miljöfrågor.

Här på Trampolin har vissa av oss en liten förkärlek för dystopier. Vi har tidigare arbetat med ett projekt kring Sofia Nordins bok En sekund i taget, där huvudpersonen blir ensam kvar när alla i hennes närhet dör av en mystisk feber. En bok som är perfekt som utgångspunkt för eget skapande och samtal, eftersom den väcker så många frågor: Hur lever vi idag? Vad är egentligen viktigt? Och hur skulle vi klara oss om vi helt plötsligt blir ensamma?

I projektet tog vi fram en inledande film och en handledning för högstadiet. Handledningen innehåller förslag på hur man kan använda boksamtal och olika estetiska uttryckformer för att bearbeta läsningen.

Minnet av vatten av Emmi Itärantadystopi om miljöfrågor

Nu har vi läst en till dystopi som också väcker många frågor. Den här gången på temat miljö. Det är den prisbelönta Minnet av vatten av Emmi Itäranta som nyligen kommit ut på svenska. Den utspelar sig i en framtid där den globala uppvärmningen har förändrat världen, och där vatten har blivit en bristvara som kontrolleras av militären. Huvudpersonen Noria är sjutton år och lever i ett uttorkat landskap utan många av de bekvämligheter vi idag tar för givet. Hon gräver i plastgraven efter gamla lämningar av den tidigare eran. Plasten finns kvar, men inte böcker som kan berätta om hur världen såg ut förr.

Brist på vatten?

Boken väcker många frågor om miljöförstöring, om hur vårt agerande idag kommer att påverka framtiden. En fråga som är tacksam att diskutera och arbeta vidare med i skolan. Men här finns också en ganska stillsam berättelse om en ung person som protesterar mot övermakten. Om rätt och fel och att stå upp för det man tror på. Det här är ingen actionfylld historia, men en bok som passar väldigt bra att samtala om.

Vi tycker naturligtvis också att det är en bok som passar för skapande arbete. Vad sägs om att arbeta med återbruk, lösa problem och göra film om framtiden?

 återbruk & Problemlösning

Vår tids plast kommer troligen att finnas kvar i framtiden. Noria går till plastgraven för att återvinna den gamla erans plast som är mer hållbar än den nya tidens. Vad kan dagens plastförpackningar användas till? Gör en klassisk kreativitetsövning och låt eleverna fundera över vad en vanlig ketchupflaska eller en yoghurtburk kan användas till i ett framtida samhälle. Bygg, skriv, fotografera och skapa en utställning.

framtidsfilm

Hur ser världen ut i boken? Hur skildras framtiden i andra böcker eller filmer? Läs eller titta på minst tre olika skildringar och låt sedan eleverna fundera över hur de tror att framtiden kommer att se ut. Gör en stop-motion-film där du använder egna målade bilder eller utskrivna fotografier som bakgrund.

 

 

 

 

Sök inlägg

Filtrera