Om FANTASIFULLA MAGISKA SAGOLIKA LEVANDE SKAPANDE LEKFULLA UTFORSKANDE Litteraturhuset Trampolin

Kroppen vad döljer du för mig?

I denna veckas blogginlägg skriver bibliotekarie Anna Karlsson om en Familjelördag på Trampolin med tema kroppen.

Kroppen vad döljer du för mig?

Många barn är nyfikna på kroppen och vad som finns där inuti. Vårens tema på alla Trampolins evenemang är fantastiska fakta så vi bestämde vi oss för att ägna en hel lördag med att undersöka detta spännande ämne!

 

Dramatisering

När barnen och föräldrarna kom in välkomnades de av barnbibliotekarien Katarina som berättade att hon idag ville pröva hur det är att arbeta som doktor. Det dröjde inte länge innan hon fick sin första patient då Kanin svischade in på sin sparkcykel och trillade och slog sin tass. Doktor Katarina fick då undersöka Kanin ordentligt, från de långa öronen, till de vassa tänderna och den skadade tassen. Kanin undrade vad som egentligen händer i kroppen när man trillar och slår sig?

Film

Katarina visste ju inte så mycket eftersom som hon nyss börjat arbeta som doktor. Men hon hade faktiskt tänkt se en film om just detta och undrade om barnen vill titta på den också. Filmen som heter ”Kropp och kanin: muskler och skelett” finns att se gratis på UR Skola och är nästan fem minuter lång. Efter filmen fick Kanin bandage om sin onda tass och kände sig då så frisk att hon ville börja med skapandet på en gång!

Anna Kanin är så nöjd och glad över sitt bandage!

Skapande workshop

I studion fick familjerna sedan skapa sina egna skelett och klura på frågan ”vad heter ditt skelett?” Skeletten skapades med enkla material som bomullstopps, mallar med kranium, lim och färgpennor. Inget skelett blev det andra likt och vissa dansade medan andra dabbade. Det fanns också möjlighet att leka sjukhus med utklädningskläder och mattor som blev bårar. För blivande kirurger gick det också att spela spelet Operation. Det fanns dessutom massor med böcker att låna om kroppen. Efteråt bjöd vi på fika och alla fick ta med sitt skelett hem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Material:

 svarta pappersark a3

Mallar av kranium från pixabay

Vita bomullstopps

Limstift och färgpennor

 

 

Sök inlägg

Filtrera